... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Thursday, November 26, 2009

berpoya sebelum raya

2:15 AM Posted by HM Hafizd 2 comments
Hari ini (maksudnya rabu) dapat juga pergi berjalan-jalan. sudah lama tak buat buang tabiat lagu nie. pergi naik bas sampai la ke pekan dot dot dot nie. Plan awal nak tengok wayang dan berkaroake. Jadi hampir ke pukul 4 ptg gitu, sampai lah ke tempat yang dituju. Tengok kat depan pintu masuk tue ada papan tanda bertulis, now showing today 2012 and Senario The mOvie Episode 2 : The Beach Boys. Tangan sudah ke dahi. Alamak, ingat nak tengok Pisau Cukur, dah tak tayang rupanya. Adoiyai. Ehh, lupa nak cakap, nie kat pekan kechik je, bukan ada GSC/TGV pon. Jadi dalam satu masa dua cerita je tayang. Emm, on air pukul 5, pergi bersantap dulu la...

Nak makan pon dok pilih jugak, depan ada kedai mamak, sebelah ada KFC, hujung sikit sate!. Ketiga-tiga nie kira dah lama jugak la tak menikmatinya. Dah sebab nak save bajet, KFC out dulu. Dalam berkira-kira tue, akhirnya pilih jugak la kedai mamak. Dah lama tak merasa masakan mamak nie, mengidam la pulak. Acecece. Jadi, bersantap la seriang-riangnya walaupun kedainya tak la bersejuk icon pon. Bila bayar je terkejut jugak la, sampai 6 ringgit!!! Dah naik harga ke kedai mamak nie? Kalau tau camnie baik makan sate je tadi. Melepas...

Jadi misi diteruskan dengan tengok wayang. Tapi sebelum tue, sembahyang asar dulu. Saje nak up sikit, hehe. Pergi ke kaunter tiket, akhirnya pilih Senario Ep2 jugak. Cerita 2012 nie aku terdownload dah yang format TS-nye, hehe. Jadi ada la tengok sikit-sikit walaupun tak seclear kat panggung nie. Berbalik kepada Senario Ep2 nie, kira menarik jugak la, walaupun ada sikit-sikit part yang rasa bosan sikit menengoknya. Puas hati jugak, tapi tak la sampai dapat standing ovation dari aku, hahaha. Lagipun yang Episode 1 dulu pon aku tengok juga kat panggung. Nie kira support filem dorang la. Go go Senario.

Habis je filem, terus masuk mission 2, karaoke, haha. Sembahyang asar maghrib dulu, dan pergilah berkaraoke. Tempat karaoke pon kechik je. Kakak panggilnya sebagai 'nyanyi dalam jamban'. 1 lagu 1 ringgit. Aku pilih 4 lagu. Tapi yang spoilnya, bilik dia orang luar pon boleh dengar. Aku tak suka la camnie, malu la aku kalau orang dengar suara 'gemersik' aku nie. Tapi tak pa, teruskan jugak misi. Lagu pertama dipilih Mahakarya Cinta. Kalah aku dengan Faizal Tahir. Kemudian try lagu Hijau (Zainal Abidin) pulak. Ke chek kelate ambo time tue...

oo... anok-anok, tok leh meghaso mandi laok, bersaing main ghama-ghama, ale lo ni tuo omornyo berjoto, koto usoho jauh ke daghi malo petako
ozon lo ni koho nipih nak nak aghi, keno make asak hok biso weh, pase maknusio, seghemo bendo-bendo di dunio, tok leh tahe, sapa bilo-bilo

Haha, kena practise kot-kot dapat jodoh ore kelate, ya dak. Sambung pulak lagu Nasib Kita (Mel). Kantoi lagu nie, suara tak sampai. Malu-malu. Last song lagu Trilogi Cinta. Macam baru clash pon ada nyanyi lagu nie... 'andai kau pinta untuk melepaskanmu, terpaksa aku turutkan'. Feeling habis. Semua orang dah terpukau. Semua orang mesti fikir aku perasan giler kata dorang terpegun dengar aku nyanyi lagu tue. Haha. Hampehh...

Misi berpoya-poya dah selesai. Lusa nak raya. masa untuk pulang. Naik bas jugak. Beli la satu botol air mineral. Sahih kena tunggu bas punya. Mata dok asyik perati sebelah kanan, kot-kot bas dah sampai. Sementara tue bukak air mineral dulu. Minum seteguk, ada orang mai, 'nak mintak air'. Aku pon kasi la. Pastu dia kata 'ambil semua boleh'. Haa, aku tak tersangka pulak dia cakap camtue. 'Baru buka je tue'. Pastu dia minum la. Bagi kat aku balik dan beredar. Tinggal suku ja!!!. Lebih separuh dia minum. Kalau aku tau dia minum banyak nie, aku kasi semua ja tadi tak pa. Aku malas la nak bertanya 'awat hang minum banyak sangat?'. Entah sape-sape la gamknya. Segan dan seram jugak aku. Biar je la. Dalam 30 minit camtue, bas baru sampai. Lama giler...

TAPI KAN :- misi berpoya-poya nie dilakukan hanya seorang diri. dah aku pon tak tau sape member aku yang ada kat pekan nie. jadi boleh je lah sorang-sorang pon. ehh, masih belum habis lagi. selamat berhari raya... aku dok fikir 75% pakai suit melayu lengkap pergi sembahyang jumaat nanti. mesti cam pengantin la jawabnya... haha

Monday, November 23, 2009

tidak terlalu gembira, tidak terlalu sedih

6:46 AM Posted by HM Hafizd No comments
Itu untuk mewakili perasaan hidup aku sekarang. Mula-mulanya nak guna tajuk 'in the middle', tapi saje nak kasi tajuk yang panjang sikit, jadi letak la camtue. ^_^

Aku pon tidak tahu apa yang membuat aku gembira lately nie. Maybe sebab Chelsea tengah perform sekarang nie. No. 1 di atas liga, ditambah pula Arsenal kalah mengejut minggu lepas. Haha, sangat suke giler. Liverpool pulak seri. Lagi bagus kalau Man United juga tercicir mata, boleh la gap point lagi banyak. Tapi still okey lagi la.

Minggu depan Chelsea v Arsenal, can't wait to see Chelsea destroy Gunners, hahaha. Harap-harap la. Lagipun lawan kat Emirates. Kalau betul la Arsenal kalah, habis game jer terus aku massage sorang mamat die-hard-fan Arsenal nie. Kasi provok sikit kat dia, hahaha. Arsenal sudah tidak ada harapan menang liga. Padan muka, hahaha.

Sangat berpuas hati. Puas hati kira gembiralah kan.

Sedih? Hidup perlu ceria, tak perlulah sedih-sedih. Kalau sedih pon, ingat benda-benda yang menggembirakan, mesti okey nanti. Hari raya pon bakal menjelma, jadi perlulah bergembira.

Kerja yang tak siap-siap tue biarlah dulu. Entah kenapa tak terasa pulak nak buat. Kenapa ehh? Bila bersedia nak buat kerja jer, mesti teringat benda lain, dan automatically buat benda itu dulu, tinggalkan kerja yang perlu dibuat ini. Adoiyai, kalau camnie, bila la nak siap kan. Rasa risau jugak la. Risau nie la yang menyebabkan sedih kot. Adakah risau menyebabkan rasa sedih?

Tak puas hati, itu sedih jugak ker? Atau kecewa kot. Tapi kecewa pon macam sedih je kan. Yang tak puas hatinya bila PPV Survivor Series Ahad lalu, John Cena kalahkan DX. Ciss!!! Aku lagi suka kalau DX menang. Asyik-asyik dia jer. Maybe aku sentiasa puas hati jika hanya kepada benda yang aku suka. Hoho. It's not fair.

Hari jumaat nie jangan lupa sembahyang Hari Raya aidiladha. Dan jangan lupa sembahyang jumaat sama. Jadi, maybe ramai orang yang pakai samping sembahyang jumaat nanti. Yalah, sembahyang masjid kat kampung biasanya orang pakai kain pelekat jer. Yang bersamping nie, selalunya kepadanya orang yang nak berkahwin, hehehe. Aku pon tak decide lagi....

TAPI KAN :- banyaknya maybe, tidak ada langsung fakta atau yang betul-betul yakin. maybe maybe maybe. Baik! aku tak nak guna perkataan maybe lagi. Mungkin aku harus guna perkataan yang lebih spesifik!!! Mungkin yang akan datang...

Wednesday, November 11, 2009

Lesson for Today

8:08 AM Posted by HM Hafizd 2 comments
Class will be begins after short time break. Prof Andrew Clarke will come in moment, but, the class so hingar-bingar like jualan lelong in pasar malam dekat Shell. And without detected by anybody, Prof Andrew Clarke come in class with gently. 'silence please'.

Suasana tiba-tiba terus seperti dalam library. Setelah memandang his student one by one, Prof Andrew take one chalk and write on blackboard. Every member of this class so curious to know what he doing. His body covered it all. After finished, he turn in front and said to his student, 'anybody can give 'tanda bacaan' for this sentence?'

woman without her man is nothing

Kelihatan on their face seakan-akan tergamam and terkejut. And ada yang berkerut-kerut dahinya. James, the most charming guy in this class (his perasan for sure) mengangkat tangan, 'Prof, i can do it'. Dengan machonya dia berjalan ke blackboard dan melakukan apa yang di suruh.

woman, without her man, is nothing!

Sekali lagi dengan bangganya he show off what he done. Terus every man in this class bersorak-sorak gempita. 'Aku belum cakap kamu dah lompat-lompat, macam monyet lah' chief of class want to said like that, but because he also a man, a macho man, he only talk in his heart. Malah, dia juga tumpang sekaki berkinja-kinja. 'marilah bergoyang...'.

I did not describe lagi our lovely faces from our girls. Ada yang naik menyampah, ada yang meluat, ada yang tak puas hati. Dalam hati 2, 3 girls ada juga agree with this statement. But can show off la. Nanti will be banished. Yang menyampah tue tarik muka 32, 'awat la laki class aku perangai cam nie tau, tak bernafsu tengok'. Melinda, the smartest girls was dikuit oleh partner sebelahnya, 'Mel, think of something'. Sebelum Melinda nak respond, sebab dia pon tengah memerah otak lagi, Sandra with gently, berjalan ke hadapan. Everybody tertanya-tanya, 'apa yang dia nak buat tue'.

woman! without her, man is nothing!!!

Everybody silence when she return to her seat. Girl student pulak bersorak-sorak. 'tue, tengok tue, siap bagi 3 tanda seru lagi, padan muka you all'. Heather, the chubby girl menjerit kuat-kuat. Baru puas hati beliau. Siap buat tarian shuffle lagi kat depan tue. Ada yang memuji Sandra. 'good job Sand, you're awesome'. Boys can hardly face defeat, 'ek eleh, boooo'. Masing-masing berhingar-bingar, tak boleh kalah. Dengan tenang, Prof Andrew Clarke berjalan keluar ke pintu 'that our lesson for today', terus pergi tanpa berrpaling, pergi tak kembali!!!

TAPI KAN :- Bila John datang to me and ask to borrow my notes, i'm said to him "every man for himself" la. Bila Amanda minta tolong buy her some chocolate, "please, for me" aku yang malas tadi terus mencair kemalasan menjadi "it's okay, anything for you, my dear". Perghh

Monday, November 2, 2009

Menulis

6:57 PM Posted by HM Hafizd 4 comments
Sejak menggunakan komputer, belajar di universiti yang 100% sebarang urusan melibatkan komputer ni menyebabkan tulisan tangan semakin buruk! Sampai kadang-kadang tue nak baca tulisan sendiri pun tak reti. Tanya member.. 'ko baca sat aku tulis apa nie'. Jawabnya kena tempelak la. 'aku sepel karang, ko tulis ko tak reti baca, aku lagi la. Dah la tulisan buruk, macam... bla bla bla'. Sabarkan hati. Maybe dia red flag tue, emosi tak stabil.

Menulis nie pun kena selalu practis juga. Kalau lelama menulis guna tangan, yang buruk, yang cakar ayam pun boleh jadi lawa. At least semua orang boleh baca. Tetapi bila dah berkomputer nie, semua benda bertaip, jadi kurang lah praktis tulis guna tangan nie. Jadi lelama semakin kekok pon ada. Lebih-lebih lagi kalau kononnya menulis sambung-sambung. Nak cepat katanya. Alih-alih, tak tahu apa yang ditulisnya. Kalau time exam nak baca balik nota yang ditulis tue, jawabnya kirim salam aje la.

Yang muskilnya tulisan buruk ini disinonimkan dengan para doktor. Orang panggil tulisan doktor. Entah macam mana la cik-cik jururawat tue faham tulisan doktor nie. Ada kursus khas kot masa belajar jadi jururawat dulu. Yang doktor pula satu pekerjaan yang bagus dan di pandang tinggi. Bagaimana tulisan buruk dan doktor boleh bersatu? Ini yang menyusahkan mak bapa nak menjawab kalau menegur anaknya yang menulis susah-nak-eja nie. Macam 'bidin, cuba tulis elok-elok sikit, biar nampak kemas, mudah di baca. Nie tengok macam cakar ayam aja'. Jawablah si anak, 'mak nie, saya kan bakal doktor, memang la tulis cam gini, kena la praktis awal. Mak tak suka ke kalau saya jadi doktor?'. Termangu la si mak tue. Nak dijawab lagi takut dikatakan tidak menyokong cita-cita anaknya pula. Jadi, biarkan je la. Anak bertuah!!!


TAPI KAN :- kalau orang tanya aku, jawapan standard aku ialah aku tidak menulis sebenarnya, aku hanya menekan huruf di keyboard, huahuahua. Teringat lagi zaman kegemilangan masa sek. men. dulu. Member2 kata tulisan aku lawa. Kalau nak bagi tulisan berseni ke untuk buku folio dorang, yang di cari shimi, bond dan din... aku la tue!!!