... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Tuesday, December 21, 2010

Oh Cicak!

1:45 AM Posted by HM Hafizd 3 comments
Pada suatu ketika sedang aku menekan gelas pada heater untuk mengambil air panas, tidak semena-mena jatuh seekor cicak ke dalam gelas tersebut. Aku terkejut. Dan cicak tersebut meronta-ronta kepanasan. Aku blank sekejap. Dan setelah beberapa ketika barulah aku terfikir menuangkan air panas itu ke singki. Dan mungkin juga berniat untuk menyelamatkan cicak tersebut. Cicak itu tidak terlalu besar atau tidak terlalu kecil. Sedang-sedang sahaja. Aku dapati cicak itu masih hidup. Mungkin cicak mempunyai lapisan kulit yang tebal barangkali. Setelah beberapa saat cicak itu pun bergerak ke mana yang aku pun tidak ambil peduli. Rasa-rasa aku dalam 10-15 saat juga cicak itu terendam dan terperangkap dalam gelas berisi air panas. Aku terkagum sedikit dengan daya ketahanan cicak yang hebat.

Aku memang geli nak memegang cicak. Jadi aku tidak pernah terfikir nak sentuh atau sengaja bermain-main dengan cicak. Apalagi nak menelannya. Takkan Ayu tak perasan ada sesuatu yang melalui mulutnya semasa minum air cola. Mustahil. Sampai terlekat cicak. Adoiyai. Cicak tue kan besar. Kalau aku... aku tak dapat bayangkan. Hahaha. Itulah penangan Budak Setan. bermula dari cicak, Ayu telah mengubah budak setan menjadi manusia semula. Sebenarnya aku tidak teringat jikalau scene cicak itu terdapat dalam novel atau tidak. Yalah, aku membaca novel Lagenda Budak Setan 8 tahun dahulu. Sekali khatam sahaja dan selepas itu tidak mengulang baca lagi. Novel pinjam la katakan. Tapi aku teringat semasa Ayu menghulur tabung derma, ingatkan Syah nak kasi derma, rupanya tidak. Malu Ayu kepada satu kelas. Adegan ini tiada dalam filem.

Masih hal cicak lagi. Kita disunatkan membunuh cicak. Kenapa ye? Adakah ada sebab-sebab tertentu. Ada haiwan-haiwan yang berjasa. Misalnya merpati yang membuat sarang dan bertelur di atas pintu gua Thur, dan labah-labah yang membuat sarang di pintu gua. Juga biawak (atau dhob atau haiwan seumpamanya) yang berusaha menghapuskan jejak kaki Nabi SAW dan Abu Bakar RA ke gua Thur, namun tak semua berjaya dihapuskan sehingga dapat juga kafir Quraisy menjejaki sampai ke gua. Berbalik kepada cicak, aku telah mendapat jawapan kenapa kita disunatkan membunuhnya.

Ketika Nabi Ibrahim AS dibakar, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulangkali. Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, “Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu." Lalu dijawab oleh burung tersebut, “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.” Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus-hembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim AS dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim AS. (walaupun sebenarnya hembusannya itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan)

Begitulah kisahnya. Dikuatkan lagi dengan sabda Nabi SAW ;
Dari Amir bin Saad dari bapanya (Saad bin Abi Waqqas) RA katanya: “Sesungguhnya nabi s.a.w telah memerintahkan supaya membunuh cicak dan baginda menamakannya ‘si penjahat kecil.” [riwayat Muslim]
Dari Abu Hurairah RA, dari Nabi SAW sabdanya : "Siapa yang membunuh cicak satu kali pukul, dituliskan baginya pahala seratus. Siapa yang membunuhnya dua kali pukul, pahalanya kurang dari itu. Dan siapa yang membunuhnya tiga kali pukul pahalanya kurang lagi dari itu." [Riwayat Muslim]
Imam 'Izzudin bin Abd Salam telah meyatakan sebab kepada banyaknya pahala pada pukulan pertama adalah kerana ia adalah ihsan ketika membunuh binatang, kerana ia mengurangkan kesakitan binatang. Nabi SAW bersabda:

Bila kamu membunuh hendaklah bersikap ihsan ketika membunuh. [Riwayat Muslim].
Sama ada cicak, biawak, salamander, sesumpah, iguana atau buaya sekalipun, haiwan jenis merangkak berkaki empat ini memang mengagumkan. Biawak terbesar, biawak komodo mampu berlari lebih laju dari manusia. Sesumpah boleh mengubah warna kulit mengikut persekitaran. Juga jangan lupa cicak berupaya memutuskan ekornya tanpa rasa sakit, dan ekor itu akan tumbuh semula nanti. Rakyat Malaysia juga sudah dua kali menghabiskan 10 ringgit bagi menonton cicak di pawagam. Hahaha. Dengar kata Yusry nak buat bahagian ke-3 pula. kalau betul, tahun depan la kita dapat saksikan lelaki cicak bersut merah ini di pawagam semula. Sediakan bajet 10 ringgit cepat. Cak cak cak.

TAPI KAN :- apabila mengetahui Nabi SAW menggelarkan cicak 'si penjahat kecil', justeru layakkah cicak digelar 'superhero' ???

Saturday, December 11, 2010

tahun baru kembali lagi ::D

8:52 AM Posted by HM Hafizd No comments
Kita sudah menyambut tahun baru Hijrah. Dan aku juga telah berhijrah. Dari pekan kecil dan daerah pertanian Pendang ke bandar raya anggerik Shah Alam. It's like cliche went Sultan Selangor bertitah dalam satu temubual mengatakan penduduk Selangor bertambah hampir 5% setiap tahun - bukan kerana kadar kelahiran, tetapi jumlah migrasi dari negeri yang lain datang ke Selangor. The cliche is I am one of them. :P

Tetapi jangan risau, aku akan menjadi penduduk yang baik. Tidak menimbulkan masalah dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan. Hahaha, macam la aku nie pendatang asing lak. Seriously, I just to get know the road. Nak pergi makan ke tempat yang best pon aku masih tak confident lagi. Orang baru la katakan. Follow member rapat. Nanti tersesat, haha. Tapi I glad menemui tempat yang murah dan sedap, walaupun agak jauh sedikit.

Lagi tiga minggu lagi kita akan menyambut tahun baru Masihi pula. Begitu cepat masa berlalu (ayat klise lagi, hehe). Tahun 2010 bagiku not my brightest year but not miserable at all also. Cuma mungkin aku tak menutup tahun baru ini dengan berjumpa beberapa orang yang hampir setahun tidak berjumpa. Its hard and very sad decision to make and the chance to met her (obviously i talk about her!) again is narrow. Huhu. Argh, ada jodoh tidak ke mana. Pertemuan dan perpisahan sudah ditentukan. Ini bukan klise, ini suratan. Dan aku membuat keputusan tersebut di dalam masjid sebelum membaca surah Yassin. Mungkin ada hikmah di sebalik semua ini. Aku berserah dan bertawakkal sahaja. :D

Apa yang penting SMS, Facebook, YM dan lain-lain lagi masih ada. It's connecting people. Like us. Just we want to use it or not. You choose. Ada yang aku message tak respond, i feel bad. Sama ada 'beliau' ingin memutuskan ikatan atau masalah handset. Message thru FB pun tak reply. I can't lie to myself to think bad about it. For now, I'm just entertain myself 'beliau' sibuk berkerjaya. Hehehe. Life must go on. Hidup la dengan penuh kesyukuran, jangan sombong di bumi Tuhan, jangan angkuh pada manusia :D

TAPI KAN :- Setiap kali tahun baru atau sambutan tarikh kelahiran, mesti ada wish(es), kenapa yer... tak bolehkah kalau setiapa hari kita buat wish.? setiap kali kita bangun pagi pun kita boleh wish apa..??

Monday, November 8, 2010

( xtau nak tulis tajuk apa :P )

10:44 PM Posted by HM Hafizd No comments
Tahun ini sambutan deepavali aku teringatkan seorang kenalan semasa di universiti dahulu. Di dalam bilik kuliah, hanya terdapat dua orang sahaja berbangsa india - lelaki (Harvind) dan perempuan (Mahalectmi). Harvind rajin sms wish hari raya semasa kita menyambut aidilfitri dan aidiladha. So, deepavali kali ini aku pun bercadang mengucapkan selamat kepadanya pula. (first time nie, dan dah wish). Aku tiada menyimpan number kenalan india lain, jadi hanya Harvind seorang sahaja yang aku wish, hehe.

Namun, tiba-tiba terdetik dalam kepala otak aku nak wish sms kepada member-member Melayu pula. Aku saja nak tahu respond diorang macam mana. Saja suka-suka. Lalu aku telah 'memilih' 5 orang untuk eksperimen ini. Tak perlu banyak-banyak. Lalu pantun wish pun direka. Jeng jeng jeng.

happy dilwali
jangan lupa tengok filem hindi
dilwale dulhania le jayenge
@
nama tajuk filem hindi
dilwale dulhania le jayenge
nak ucapkan happy deepavali
ditujukan khas untuk '___'

Balasannya ada yang membalas dengan wish pantun juga, ada yang seperti hairan, deepavali pun sambut ka? ada pulak yang tanya bila filem dilwale dulhania le jayenge tue ada kat tv? ish, tue pantun la, bukan nak promote film tue dan ada yang tak membalas pun. Kesimpulannya... lu fikirlah sendiri! hahaha.

Kebetulan pulak, sekarang musim banjir di Kedah dan Perlis. Rumah aku selamat. Memang kawasan kampung perumahan kami tinggi sikit. Jadi pengalaman banjir kilat atau banjir besar-besaran tidak pernah terjadi. Syukur. Pada suatu malam, datang sepupu kami ke rumah. Sambil bersembang-sembang topik banjir dan politik tidak boleh dielakkan. Berapi-api dia marahkan tv dan surat khabar kerana melaporkan bahawa kerajaan negeri Kedah lepas tangan dan lambat bertindak. Anaknya yang juga menjadi sukarelawan ada menceritakan yang YB Exco naik bot sambil mata mengantuk dan tersenguk-senguk bagi menghulurkan bantuan, tue pun dikatakan lepas tangan lagi.

"Bila YB kerajaan negeri ada kat tempat penempatan dan hulur sumbangan, kamera tak nak tangkap gambar pulak, tapi bila menteri mai nak salam ja, teruih tangkap gambar tak henti. Tu pun menteri mai bila depa dah ada kat penempatan. Sape yang uruskan penempatan tue kalau bukan kerajaan negeri?" Beliau masih melepaskan kemarahannya. "biaq pi kat depa la nak bohong pon. kita kat kedah nih kita tau la apa yang terjadi,". Inilah rumusannya hasil diskusi panas tersebut. Aku kalau orang-orang tua sembang politik, aku syok dengar. Walaupun jarang atau tak pernah menyampuk.

Kawasan bandar Alor Setar memang teruk dinaiki air. Rumah rasmi MB pun sampai masuk air. Ada motosikal hanya nampak cermin sahaja. Rakan aku, rumahnya di alor setar air naik sampai ke dada katanya. Fuhh, tinggi tue. Hajat keluarga aku nak pergi ke rumah pak menakan pun terbantut bila jalan tidak boleh dilalui kereta. Seseorang yang menunggu kat situ berkata, "balik rehat kat umah la, tak leh pi". Haha, betul jugak. Silap timing.

TAPI KAN :- dulu masa kecik, bila tengok dalam tv kawasan banjir, aku membayangkan betapa syoknya boleh main air, buat pelampung guna tayar traktor, tapi sekarang aku berasa geli pulak bila membayangkan air itu dah dicampur dengan bermacam-macam najis haiwan dan sebagainya... eee, korang bayangkanlah sendiri, hehehe

Thursday, October 28, 2010

SatuCereka...

9:40 AM Posted by HM Hafizd 2 comments
as-Salam

"satucereka" - nama untuk blog yang dipilih semasa mendaftar sebagai ahli free blogger. Kenapa nama itu dipilih? emm, aku rasa secara tiba-tiba. Aku pernah terfikir ingin menggunakan nama "pausbiru.blogspot.com" - disebabkan aku memang teruja dengan haiwan ini - hidupan terbesar di planet Bumi. Namun, nama itu tidak boleh pula, kerana sudah ada yang punya [nah, buka sendiri tengok]. Nama satucereka tiada kaitan dengan satu Malaysia, kerana blog ini lagi awal dibuat sebelum PM Najib menjadi PM lagi. Bila dibuat? Mac 25 2009, tarikh posting pertama 'dilancarkan' dengan bertajuk Pembuka tirai - maka satucereka.blogspot.com telah dibuka secara rasmi.

hibernasi

Semasa membuat blog ini, apa yang penting bagi aku ialah bagaimana mahu me'maintain'kan blog ini supaya sentiasa hidup. Aku katakan hal ini memang masalah utama, bagi aku kerana untuk me'maintain'kan ia perlukan komitmen yang baik, dan aku tidak terasa aku boleh buat pun (akhirnya terbukti kini). Aku bagi dua alasan mudah. Sekarang, PC aku sudah dibawa pulang ke kampug untuk under construction. Jadi, tiada Pc menyebabkan tiada masa untuk menaip. Aku tidak boleh selalu meminjam PC/laptop kawan, hanya jika mereka tidak guna boleh la aku interframe sekejap. Begitu juga dengan connection internet. Semasa zaman U, tiada masalah, tapi kini, ia menjadi masalah.

Begitulah yang terjadi. Namun, aku buat blog bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam sahaja. Aku memang serius untuk menaip a.k.a menulis. Bila PC aku siap @ aku mampu membeli PC baru nanti dan ditambah dengan hubungan internet yang pantas, aku akan aktifkan semula satucereka ini . Itu janji aku pada diri sendiri. o_0

Paul d'octopus

Satu berita yang menyedihkan (mungkin) ialah Paul si psikik Octopus telah meninggal dunia kerana penyakit tua. Menurut yang didengar, jangka hayat sotong kurita memang tak panjang. Jadi, walaupun Paul sudah x ada, namun dia telah mencipta satu keseronokkan (@ ketegangan) kepada peminat-peminat bola sepak seluruh dunia dengan 'ramalan' tepat keputusan perlawanan Piala Dunia 2010. Sebut pasal WC2010, aku tidak puas hati dengan England, tapi kagum dengan Jerman. Sepanyol dan Belanda - aku bukan peminat mereka, hehehe.
skuad hijau kuning

Aksi Kedah kalah kepada Kelantan juga satu kerugian, namun aku rasa Kedah perlu memperbaiki lagi jentera tengah. Aku lihat kurang seronok corak permainan Kedah. Jadi mereka tidak layak pergi ke final pun 'tak apa'. Rata-rata pemain Kedah masih muda dan bertubuh kecil. Agak melampau nak dibandingkan dengan pasukan Chelsea, tapi Kedah boleh gunakan masa ini untuk membuat sesuatu pada tahun depan. Maka zaman 'double treble' Kedah mungkin boleh berulang. Agak malang kepada Helmi Eliza kerana tidak berjaya menjaring gol penalti (Piala FA) dan Kelantan beroleh gol sebegitu. Namun, keseluruhan, dia masih penjaga gol yang hebat menafikan asakan N.Sembilan dan Kelantan.

Begitulah serba sedikit coretan sebelum satucereka berhibernasi. Selepas ini, nak tukar blog template lagi. Aku jarang berpuas hati dengan template nie, ada jer yang kurang, dan aku jelous dengan template blog orang lain. Dorang nampak lawa jer. Semasa menulis posting pertama, aku ada menulis sebegini...

TAPI KAN ;- kat bilik dah la internet x dapat sekarang. Boleh ker aku nak concentrate memblog nie. Ntah-ntah terbiar jer nanti, aduuh.

... nampaknya sejarah telah berulang o_0 hoho

TAPI KAN :- aku memang suka subjek sejarah. aku bersetuju sejarah dijadikan subjek kredit. tapi pembangkang mempertikaikannya. bukan kerana isu kredit, tapi kerana menteri pelajaran mengumumkannya dalam perhimpunan parti - bukan dalam parlimen atau mesyuarat kabinet. yang ini aku pun bersetuju jugak. huahuahua

Monday, September 20, 2010

omong kosong

4:53 AM Posted by HM Hafizd No comments
Tak payah baca pon tak apa ))

Mood beraya a.k.a bercuti masih segar dalam ingatan menyebabkan hari ini tidak produktif langsung. Perasaan malas yang begitu tinggi untuk tidak melakukan apa-apa menyebabkan tetttt... malas nak bercerita. Tau tak per.

Malam ini harapnya Kedah berjaya mengutip 3 mata lagi. Tiada apa yang dapat menafikannya walau Angkatan Tentera Malaysia / ATM sekalipun. Chelsea tengah high spirit - menang semua 6 perlawanan hingga hari ini, menjaringkan 25 gol dan hanya bolos 2 gol sahaja. Unstopable, haha. Aku cukup suka dengan situasi ini. Selepas ini lebih mencabar. Bertemu Newcastle, City, Marseille, Arsenal dan Villa berturut-turut. Tapi, jika prestasi semasa ini berlanjutan dan berjaya mengatasi pencabar-pencabar tersebut, adakah Chelsea boleh mengatasi rekod Arsenal pada season 2003/04 apabila memenangi 26 perlawanan, 12 seri dan TANPA kalah!. Masa akan menentukan.

Randy Orton juara WWE semula. Sekarang dia seperti hero kesukaan peminat pula. Aku tak tau apa reaksi Triple H bila dia kembali nanti. Mereka berdua kan musuh. Tak tahu lah jika mereka melupakan dendam dan mengelakkan diri masing-masing. Kalau storyline mungkin Triple H turn heel semuala menjadi watak jahat, tak nak la aku. Tapi dia kan selalu turn heel. Sejak bersama Shawn Michaels dalam DX, dia menjadi hero kesukaan peminat. Satu lagi crap ialah who is the mysterious GM..? What the h*** dia hide lama-lama. Macam tak best asyik hantar email jer... Tapi kalau WWE Hall of famer atau former superstar mungkin aku tarik balik dua ayat sebelum nie. By the way, aku suka kane berjaya kalahkan Undertaker, hahaha.

Apalah aku mengarut pasal WWE nie. Biarkan storyline sebeitu rupa. Bila Stone Cold or The Rock or Shawn Michaels nak comeback?. Best la kalau dorang ada. One Piece pun break sampai 4 minggu. Lama tuhh. Jenuh pulak aku menunggunya. Haah, dah masuk komik dah.

TAPI KAN :- jika tak dipecahkan ruyung mana nak dapatkan airnya. sebenarnya ada. masukkan batu satu demi satu macam burung buat, nanti lama-lamaair pun naik. bijak x..?? bllluuurr.. apakah motif ini???

Sunday, September 5, 2010

wajik!

1:11 AM Posted by HM Hafizd No comments
Sambil-sambil mendengar lagu raya tue ataupun sambil-sambil menyanyikan lagu raya tue (ini lebih tepat) tersangkut pula dengan lagu Suasana Hari Raya, salah satu lagu feberet nih.

wajik dan dodol jangan dilupakan
peninggalan nenek zaman berzaman

Dodol memang aku pernah tengok atau makan, tapi wajik? confuis sikit? Aku pon menggunakan kuasa indera keramat mengimbas kembali, pernah tak aku makan wajik sebelum nie? 10 saat berlalu... aku rasa-rasa macam tak pernah. Macam mana rupanya wajik nie. Aku pon menambahkan sikit kerajinan bertanya... tanya google. Akhirnya, google keluar gambar-gambar camnie ... (sebab aku request nak tengok gambar)


Nampak boleh tahan. Berwarna-warni ada. Macam-macam perisa. Tapi asasnya dari pulut la. Bahan utama untuk membuatnya. Ceh, macam tahu, padahal baru tahu!. Tak apa, kalau malu bertanya nanti macam rusa masuk kampung pulak.

Akhirnya aku membuat keputusan memang mak aku tak pernah buat pon wajik masa raya. Sama ada 'malaih' ka atau tak reti aku tak tau pulak. Tak berani nak tanya. Aku pulak biasa-biasa ja, sama ada teringin sangat pon tak jugak, mengidam nak try pon tak jugak. Yang penting raya nih mesti mau ada samprit dan mazola, hahaha. Feberet giler nih.

Akhirnya (untuk kali kedua) persoalan tentang wajik terjawab. Dapat jugak aku mengenali wajik nih macam mana bentuknya kan. Rasa jer belum lagi. Nanti-nanti 'merendek' rumah orang melilau la tengok kot-kot depa ada buat aka beli wajik nih. Time tue, ambik la satu. Persoalan terjawab. Hoho o_0

si polan : Ceh, hampeh... padahal setiap tahun dok nyanyi lagu tue, baru sekarang nak cari. Blah la lu... Saje nak buat alasan tulis post kat blog la tue. Piiiiirraahhhh.
HM :
Oit, sabar-sabar... bulan posa nie. kot yer pong jangan la pecah tembelang. Adoiyai...

TAPI KAN : tadi aku baca paper, tertarik dengan satu artikel nieh, sekarang jarang orang kenal kuih-kuih tradisional sebab biskut/kuih seumpama almond london and its geng dah interframe. adakah aku termasuk dalam spesies nie? adoiyai... Selamat berhari raya, minal aidil wal faizin o_o

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan

10:11 PM Posted by HM Hafizd No comments
Kebanyakkan lagu-lagu yang menceritakan tentang seseorang yang menunggu-nunggu kedatangan Ramadhan, kelebihan-lebihannya, manfaatnya, harapannya di bulan Ramadhan lebih didominasi oleh kumpulan nasyid. Di antara banyaknya bilangan lagu Ramadhan ini, (kalau di cari betul-betul, banyak juga, termasuk dari Indonesia dan antarabangsa) saye telah memilih 5 lagu kesukaan yang dikira sangat menarik dari segi lagu, lirik dan vokal penyanyi tersebut. Sudah tentu 7 lagu ini hanya dari Malaysia.

7. Ramadhan - BROTHERS


6. Mulianya Ramadhan - Amir

Lagu ini termuat dalam album RAIHAN - Maafkan yang mngandungi koleksi lagu-lagu Ramadhan & Hari Raya oleh RAIHAN dan beberapa artis undangannya.


5. Bulan Ramadhan Bulan Berkat

Lagu ini nyanyian asal oleh NADAMURNI. Namun HIJJAZ pernah merakamkan semula lagu ini dalam album Nur Syawal. Namun saye paling suke version duet SAUJANA, SAFF-ONE & Amar untuk lagu ini, tapi lama-lama mencari tak jumpa pula.


4. Ramadhan Bulan Puasa - AEMAN

Suara kumpulan kanak-kanak ini memang best, ditambah pula lau ini memang melodinya pun sedap. Lagu ini asalnya (kalau tak silap) nnynyian asal NADAMURNI juga.

Tak jumpa video. Muat turun mp3 di ini (thanks for 4shared.com)

3. Amalan Ramadhan - NADAMURNI


2. Pertama Ramadhan ini - FOTOGRAF

saye agak terkejut bila mendapati lagu ini. Pertama kerana ia old school, kedua kerana ia dari kumpulan rock/pop. Saye perasan pun sebab ia menjadi lagu tema sebuah drama bersiri sempena Ramadhan dulu-dulu.


1. Harapan Ramadhan - RAIHAN & Man Bai

walau sebanyak mana sekalipun, lagu ini tidak pernah bosan. Jadi saye meletakkannya dalam ranking no. 1. Walaupun main vokal ialah Man Bai, suara harmoni RAIHAN telah menambah rencah 'kesedapan' lagu. Lebih-lebih lagi, liriknya begitu dekat denga kite semua (especialy saye ler)


Lagu-lagu lain walaupun tidak termasuk dalam carta top7 ini, tapi ia tetap mempunyai nilai-nilai tersendiri dari segi lirik dan lagu dalam memperkatakan tentang bulan Ramadhan al Mubarak

RAIHAN - Lailatul Qadar
Ramli Sarip - Ramadhan
Rem - Mulianya Ramadhan
BROTHERS - Ramadhan
IN-TEAM - Kemulian Ramadhan
UNIC - Muhasabah Ramadhan
HIJJAZ - Rahmat Ramadhan
HIJJAZ - Sinar Ramadhan
UNIC & MESTICA - Hikmah Bulan MUlia
Opick - Ramadhan Tiba
RABBANI - Hikmah Ramadhan
RABBANI - Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan
dll lagi...

TAPI KAN :- pada mulanya hendak menggunakan tajuk Lagu + Karaoke tapi, tak jadilah. Ubah keputusan 180 darjah maka guna tajuk ini, walaupun kurang 'bersetuju' kerana kelihatan terlalu 'formal'. benarkah..??? hahaha

Friday, August 6, 2010

'double decker'

1:43 PM Posted by HM Hafizd No comments
Aku telah mencatat rekod menaik bas double decker baru-baru nie. Secara kebetulan. Bukan kemahuan aku sangat. Aku seboleh-bolehnya nak mengelakkan diri daripada mencatat rekod, tetapi rekod mengejar aku jugak. Aku pulak masa membeli tiket tak terasa hati langsung walau sekelumit kuman nak tanya nie bas satu decker ke double deaker. Aku hanya tanya nie bas 3 seats ker? No. flat bas apa? Tanya 3 seats sebab aku nak menyakinkan diri bahawa aku membayar tambang untuk seat VIP yang lebarnya mempunyai 3 seats bukan 4 seats. Manakala no. flat pulak sebab aku tak mahu buat lawak percuma tiba-tiba tersalah naik bas. Bukan tahap aku membuat lawak-lawak percuma sekarang. Koman-koman pun 100 kena bayar. Ada berani?

Keperasanan aku mengatakan aku sudah cukup bijak dan bersedia untuk perjalanan malam itu tidak bertahan lama. Platform 5, ada 2 biji bas, yang di depan bukan bas aku, yang belakang, aku rasa yer. Dengan yakin dan bergaya aku menapak ke bas di belakang. Sah, no flat sama. Ini memang bas yang bakal membawa aku ke wilayah baru. Mak aih, bas 2 tingkat? Aku bercakap benar bahawa aku baru terperasan. Pada detik itu aku baru telah memecahkan rekod menaiki bas double decker. Cuma rekod ini betul-betul tidak dirancang. Kalau tidak walau tanpa rela seharusnya ditangkap gambar dan dipublish ke media bahawa aku telah memecah rekod tanpa sedar malam ini. Ini pecah rekod tanpa sebarang promosi menyebabkan aku terpaksa menerima dengan rela. Rugi betul.

Aku suka bila tempat duduk aku sebelah atas. Aku nak gelak sekejap bagi membuktikan aku sangat suka. Hahaha. Penumpang tak ramai naik lagi, aku teringin nak kena icon dalam bas secepat mungkin. Tanpa membuang saat aku menapak ke atas, anda tidak perlu risau tertanya-tanya jika langkah aku sumbang ke apa kerana aku memang mementingkan kegayaan. Jadi, walaupun aku tidak mentionkan di sini aku menapak dengan bergaya ke atas, tapi korang yang budiman sudah tentu faham bukan. Tak perlu dihuraikn banyak kali Ok. Aku mendapat tempat duduk 10C, 10B pulak kosong (dan sampai dah tiba pun memang xdak orang pun sebelah aku) jadi aku mengconquer kedua-duanya. Bukankah aku dapat meneutralkan kegatalanku dengan tiadanya gadis di sebelah. Jadi aku menempuh perjalanan malam dengan tenang dan tanpa dosa memandang.

Malangnya dua orang ceweks di belakang aku jenis semut merah yang tak pernah tidur. Mentang-mentang mulut mereka merah, mereka ingat mulut mereka tue mcam semut la, bekerja setiap masa. Pot pet pot pet tak henti-henti. Sembang pulak topic yang bukan nafsu aku nak memasang telinga. Sorry lah, setakat sembang-sembang camtue 3 mm dari telinga aku pun aku tak layan. Buktinya aku tak ingat langsung apa bahan butir bicara mereka. Bila dorang diam pun aku tak tau. Aku pula melakukan kerja berfaedah dengan membenarkan mata aku rehat. Aku memang tuan yang bijak, baik hati dan terpimpin. Bukan macam dorang tue.

Bas berhenti di dua tempat sebelum aku sampai ke tempat yang di tuju. Stesen hentian duta dan stesen bukit jalil. Memang ramai yang turun di dua-dua tempat tadi. Aku turun dari bas pun bersama 2, 3 orang aje. Nak pergi ambik beg je, “eh, mana beg aku?”. Adegan pagi apakah ini. Aku tak tau pun ada scene beg hilang? Siapa yang tambah scene nie? Mana pengarah? Aku pergi kepada driver, “encik, beg saya tak dak pon”. Dan dia pon kelihatan terkejut. Adakah dia pelakon tambahan? Mana kemera tersembunyi? Ini adegan bong bong bong ke wakenabeb. Aku angkat tangan awai-awai wei. Aku mengaku kalah. Mana Adlin aman ramli. Biar ku terus jerit “wakenabeb”. Biarlah rancangan ini menjadi rancangan terpendek durationnya. Boleh banyak sikit iklan disumbat. Hah, siapa yang untung? Tapi bila dah untung tue, jangan lupakan mangsa glamor ini iaitu aku. Aku kan dah tolong korang. 10% pun aku terima dengan sopan punyerr.

Malangnya memang tiada kemera tersembunyi. Hanya ada Cuma dua abang taxi yang cuba menggoda aku menggunakan perkhidmatan taxi mereka. Setelah menasihatkan aku supaya menelefon kaunter, kot-kot ada orang menjumapai beg aku, si driver tadi terus bergerak. Cis, tak feeling ke apa yang aku tengah rasa nie? Kata penumpang didahulukan, keselamatan diutamakan. Ciss. Setelah berfikir dengan baik-baik semasa aku melepaskan air yang banyak dalam tubuh aku ini, aku pon bergerak ke arah abang taxi tadi, “kalau pergi ke stesen bukit jalil berapa harga?” Setelah berkira-kira si abang taxi itu berkata, “macam nie la, pergi balik kira 50 dah la”.

Akhirnya beg aku terjumpa di Puduraya. Dari pukul 5.30 hingga 7.10 pagi misi mencari beg hilang yang penuh suspens, debaran dan aksi kejar mengejar nak masuk bayar tol dulu, berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilang. Tahniah kepada abang taxi di atas kecekapan dan kehemahan mu membawa taxi, malah hanya menawarkan tambang 70 sahaja bagi perjalan sejauh ke puduraya dan berpatah balik. Aku dengan rela hati membayarnya. Terima kasih abang taxi. Terima kasih yang tidak dilupakan kepada Tata kerana Berjaya membantu menyelesaikan misteri ‘di manakah beg aku telah dihilangkan’. Anda memang cekap dan bijaksana. Sebagai penghargaan, boleh la nak belanja cucur udang di gerai tepi jalan sekolah nun. (apa??? Tak nak, hah, nak apa, message dulu yer). Di saat aku fikir bukan-bukan jika ditakdirkan beg aku hilang selamanya-lamanya, aku bersyukur kerana ia masih rezeki aku kebarangkali. Ini menjadi satu pengalaman dan peringatan kepada aku di kemudian hari. Terima kasih Tuhan.

TAPI KAN :- aku tak puas hati la kepada insan-insan yang terlibat menurunkan beg aku dan kemudian tak dimasukkan balik? Haiyo, tak bertanggungjawab langsung. Kan dah menyusahkan orang lain. Orang lain tue pulak tak lain dan tak bukan aku la!!! Adoiyai…

Wednesday, July 28, 2010

Lagu + Karaoke #2

8:17 PM Posted by HM Hafizd No comments
Ada banyak lagu tema yang begitu sedap di dengar. Ini Bukan lagu tema untuk rancangan tv atau filem. Tapi lagu tema untuk sambutan kenegaraan. Emm, apa tue? Saye tak reti nak jelaskan, kite terus kepada contohnya. Contohnya ialah lagu Cuti-Cuti Malaysia. Bukankah ia begitu sedap didengar? Nyanyian Siti Nurhaliza. Siti juga menyumbangkan suara untuk lagu Cintai Kraf Malaysia dan Budi Bahasa Budaya Kita/BBBK. BBBK juga pernah dinyanyikan oleh Jaclyn Victor & Zehra Zambri - masing-masing secara solo. Namun, saye masih meminati version asal Siti lagi. Tetapi, ada satu version lagu BBBK yang diubah lirik kepada pelbagai bahasa. Ini juga saye suka. Menarik sekali.

Satu lagi ialah semasa sambutan Hari Kebangsaan. Pelbagai tema menyebabkan penciptaan pelbagai jenis lagu untuk Hari Kebangsaan setiap tahun. Antara lagu-lagu tema ini yang masih dalam ingatan ialah Negara kita Tanggungjawab Kita, Bersatu Ke Alaf Baru, Keranamu Malaysia, Malaysiaku Gemilang, Perpaduan Teras Kejayaan dan Satu Malaysia. Berkenaan lagu Satu Malaysia pula, daripada version asal nyanyian Roy, ada beberapa version lagi dengan tajuk yang sama. Ada juga version Faizal Tahir. tetapi yang paling saya suka ialah version terbitan LimKokWing Universiti. Ia begitu sedap sekali. Harap-harapnya lagu tema tahun ini sedap jugak la yer. (Tema 2010 ialah Malaysia Menjana Transformasi).


Okey, sekarang berbalik pula lagu tema rancangan tv. Saye nie suka menonton cerita kartun. Antara kartun Malaysia yang lagu temanya yang suka ialah Keluang Man, Yorkies, Sang Wira dan... dan...? Tu la antaranya. Lagu Keluang Man nyanyian Krisya merupakan lagu yang sedap dan lirik pun menarik. Selain cerita kartun, ada beberapa lagu drama tv juga yang sedap di dengar. Lagu itu dicipta khas untuk drama tv tersebut, apabila drama itu popular, maka lagu itu terus popular dan dijadikan single oleh penyanyi terbabit. Contohnya Nur Kasih (nyanyian Yasin), Istana Cinta nyanyian Eira Syazira bagi drama TV Cinta Balqis dan Rasa Cinta oleh Farahdhiya bagi drama TV Ku Milikmu. lagu Gerak Khas (version asal nyanyian AC Mizal & Abby Abadi) pun mungkin boleh diambil kira, hahaha.

Banyak lagi lagu-lagu berkaitan kempen atau sambutan yang saye suka seperti Suara Hari Esok / Voice of Tomorrow (in english version) sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia (iklan komersial oleh KFC), Membaca Gaya Wawasan untuk kempen membaca, Suluhkan Sinar berkaitan bencana tsunami, Tangan Yang Mengapai untuk berkaitan kes penderaan kanak-kanak, Everest berkenaan kali pertama rakyat Malaysia menawan puncak everest (nyanyian KRU), Malaysia Boleh, Satu Suara dan pelbagai lagi. Lagu tema tilawah al-Qur'an peringkat antarabangsa yang diberi judul Al-Qur'an dan lagu tema Ma'al Hijrah yang bertajuk sama jugak begitu asyik sekali (maksudnye sedap di dengar lerr).

Lagu + Karaoke kali ini membicarakan lagu-lagu sebegini hanyalah untuk menyatakan minat dan kesukaan terhadap lagu-lagu tersebut. Kalau diikutkan lagu-lagu tersebut tidak terdapat di dalam pusat karaoke. Jadi, kalau nak dinyanyikan di sana, kena hafal lirik dahulu la ye. Lagipun senarai 'pendek' lagu-lagu di atas hanyalah untuk berkongsi senarai-senarai lagu yang ada dalam ingatan saye. Sekurang-kuranngnye boleh menambahkan sedikit sebanyak lagu-lagu patriotik dalam kepala, hehehe...

TAPI KAN :- ini ialah salah satu minat saye di sini lain berkaitan dunia muzik. bagi saye, jika sesebuah lagu itu sedap di dengar atau mempunyai lirik yang puitis, tak kira walau genre apapun, untuk apa pun saye tak kisah untuk melayan dan menyanyikannye sampai la bosan... hahaha

Sunday, July 18, 2010

topik nie lagi?

8:22 PM Posted by HM Hafizd No comments
Tulisan yang sebelum ini ku kira masih belum complete. Ada lagi yang kena tambah. Oleh sebab makan tak lalu, tidur tak lena, otak asyik memikiau jer, hati pon gundah gelana, maka mengambil keputusan tidak mahu menyeksa diri lagi. Maka, pada hari yang indah permai ini, entry ini pon terhasil...

Ada 3 benda semasa Piala dunia lalu yang menghantui diri aku (xla seram pong). Pertama, lagu Waka Waka. Aku merasakan dan dirasakan oleh orang kebanyakkan pong mengatakan bahawasanya lagu ini sedap!!! (apa punye ayat). Aku suke kedua-dua version - english n spanish. Seingat aku la, WC 2002 n 2006 xde pulak aku layan lagu tema 'dorang'. Bila aku perah otak semula aku ingat lagu The Cup of Life - Ricky Martin. Tetapi ini untuk 1998 punya. aku sek rendah lagi time nie. Belum layan bola lagi. Dengan adanya lagu yang sedap ini menjadikan 2010 kelihatan berbeza.

Yang kedua pasal si sotong prediction yang diberi nama Paul. Nama 'beliau' terkenal seantero dunia kerana media yang bersemangat memberi liputan menjadikan 'beliau' begitu popular. Paul telah meramalkan keputusan sejak EURO 2008 lagi. Tapi tiada orang yang tahu (kecuali media Jerman maybe). Lagipun time 2 Paul salah dalam dua ramalan. Kini, disebabkan kebetulan ramalannya tepat, terutama membabitkan Jer-Eng & Jer-Arg, ini menjadikan media tertunggu-tunggu ramalan Paul untuk game seterusnya. Sampaikn Paul diugut kena bunuh dan diratah menjadi sosej (sosej nie aku saje tambah utk metafora, hihi) oleh penyokong2 fanatik yang tak berpuas hati dan menjadikan Paul sasaran melepaskan geram. Bagi aku, kewujudan Paul dalam WC2010 menjadikan satu keadaan yang berbeza yang tiada dalam edisi WC yang lain. (psst aku memuji, bukan memuja. hoho)

Sebagai penyokong England, aku betol2 kecewa giler sampai aku menjadikan England punca aku hilang minat menonton WC selepas mereka tersingkir. Aku penyokong pasukan ini sejak 2002 lagi, semua pemain aku kenal - tambahan pula aku memang penyokong setia (dalam bercinta pon seorang yang setia tau, hihihi). Kegagalan mereka untuk menang menyebabkan aku frust menonggeng. Aku rasa la kan, jika Beckham boleh bermain, maybe 'beliau' boleh membantu England menerusi gol freekick ker. Jika dibandingkan dengan Lampard @ Gerrard, peratusan Beckham menjaringkan gol freekick lebih besar. England pon banyak dapat freekick apa dalam 4 games 'dorang' main. Tapi tulah, Beckham injured pulak. Yang xleh blah masa undian dulu dengan gembiranya mengatakan "inilah kumpulan yang paling senang"... EASY konon. Boleh blah la lu...

Aik, tang mana penyokong Chelsea dari Pendang menulis nie..?? tak sentuh pasal Chelsea pong, haha. Xpela, nie nak tunjuk mai jersey baru pasukan handalan. Lawa jersey away Chelsea. Aku berminat lak. Nampaknya Manchescow n Liverfool dah ada penaja baru. Arsengal masih sama. (Hoho, rasa bahagia dapat tulis nama cam gitu, hahaha) Baru-baru nie, ada ulama mengatakan haram kerana memakai jersey bola - kerana pada logo-logo kelab nie ada lambang salib, gambar devils yang tidak boleh dipakai oleh umat Islam. Jejakitinggalanrasul jugak berpendirian sama (bacalah kajian mereka. Sini pulak pasal WC). Aku jujurnya hanya memiliki 3 helai jersey, Chelsea biru, Chelsea putih & Jerman hitam. Niat hendak membeli jersey away Chelsea yang baru tue mungkin kena berfikir 100 x2 kali ler gamaknyeerr...


TAPI KAN :- aku mungkin boleh cakap ini kali 'terakhir' aku sentuh pasal WC2010. setelah difikir panjang, 3 keadaan tue menjadikan WC kali ini bagi aku sangat berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya. n btw, Chelsea is the champs!!! hahaha hohoho fufufu...

Monday, July 12, 2010

p.c.d.p.m ...

8:48 PM Posted by HM Hafizd No comments
Akhirnya Sepanyol menang jugak World Cup 2010. Ada beberapa record baru yang dibuat seperti : 1) pasukan eropah pertama menang di luar benua eropah 2) negara kedua menjulang kejuaraan berganda - piala eropah & piala dunia (selepas Jerman) 3) kalah perlawanan pertama tetapi menang semua perlawanan berikutnya sehingga berjaya menjadi juara. Final kali ini juga menyaksikan salah satu pasukan 'top-four' dalam sejarah WC tiada di peringkat akhir. Mereka terdiri daripada Brazil, Itali, Jerman & Argentina. Sepanyol yang kadang-kadang digelar 'Barcelona kecil' kerana memiliki ramai pemain Barca dalam kesebelasan utama juga dianugerahkan 'Pasukan bermain paling bersih' - Fair Play Trophy. Awards lain seperti :

Golden Ball: Diego Forlán (Uruguay)
Golden Boot: Thomas Müller (Germany)
Golden Glove: Iker Casillas (Spain)
Best Young Player: Thomas Müller (Germany)

Nampaknya ramalan Paul si Octopus menjadi. Semua ramalannya tepat 100% di WC kali ini. Hebat. Sampaikan satu artikel khas 'beliau' kat wikipedia pon ada. Dengar khabar dari pemiliknya, Paul akan bersara selepas nie. Elok la jugak, bersara ketika nama berada di puncak dan menjadi celebrity dunia, fufufufu. Walaupon WC sudah habis, tapi semangat makan bola tido bola masih ada. Temasya akan bersambung tahun depan yeerr.. Tengok nie. Jadual padat setiap tahun.

Selepas ini fokus dalm liga pulak. Untuk Sepanyol fokus tentu seteru utama Real Madrid - Barcelona dengan lebih terarah kepada Mourinho - Guardiola. Sebenarnya kalau Mourinho kekal kat Inter Milan, 'beliau' mungkin berjaya seperti Guardiola menjuarai 6 piala dalam satu musim. Tetapi yalah, 'beliau' kan masih muda, jadi masih ada banyak masa la nak catat rekod macam tue, emmm. Musim lepas Barca menang kedua-dua games, sekarang tak tahu la. mesti havoc nanti. Suspens.

Berbalik kepada favaorite team, England memang... masuk angin keluar asap, tension aku. Chelsea FC - the double winner, harap-harapnya dapat mengekalkan trophy yerr, hehe. Musim baru jugak harap tuah dapat ke final Champian league lagi dan menjuarainya. No more penalty shout-0ut. Dah lama mengidam nie. Record-record musim lepas kalau berterusan pon dah cukup baik, seperti 1) menang semua perlawanan antara 'top-four' 2) record jaringan 103 gol dengan membelasah kaw-kaw Suderland 7-2, Aston Villa 7-1, Stokes City 7-0 dan paling diingati game terakhir membelasah Wigan Atheletic 8-0. Fuuyyooo.

Tapi biasalah, ada jugak yang kurangnya. Chelsea agak kurang menyerlah ketika bertemu pasukan top 8 seperti manchester City - kalah dua-dua games (0 mata), Everton (1 mata), Aston Villa (3 mata) dan Spurs (3 mata). Lagipun sekarang, Chelsea jugak mengeucapkan selamat tinggal kepada Michael Ballack, Joe Cole, Juliano Belleti dan Deco. Mungkin ada lagi yang keluar kot lepas nie. Tak apa la. Tengok perlawanan pertama nanti, Comunity Shield, Chelsea mampu kalahkan Man United ke tak...

TAPI KAN :- apasal tajuk dia tulis p.c.d.p.m haa? tak tau ka, nie habaq mai... tue maksud dia... "penyokong chelsea dari pendang menulis"... fufufufu

Wednesday, June 23, 2010

adiwira

8:20 PM Posted by HM Hafizd 3 comments
Nie bukan pasal nama watak Anding dalam Hotel Mania. Tapi ini yang bermaksud superhero. Hollywood memiliki ramai superhero yang difilemkan yang diangkat dari watak komik. Ada alien dari krypton, ada yang digigit oleh serangga berevolusi, dan ada yang disebabkan pengalaman lampau yang menyebabkan 'beliau' menjadi sebegitu. Ke semua filem-filem ini mencapai status blokbuster. Bagi United Kingdom, Johnny English mungkin boleh dikategorikan sebagai adiwira kalau maksud adiwira itu diperluaskan lagi maksudnya. Errrr

Di Bollywood pun sudah berjinak-jinak dengan filem superhero. Krissh menjadi superhero 'pertama' lakonan Hrithik Roshan. Sekarang, Bollywood menanti superhero keduanya iaitu lakonan The king of Bollywood sendiri, Shah Rukh Khan dalam filem Ra.One. Dengar kata kos untuk menyiapkan kostumnya sahaja sangat tinggi. Sekarang, SRK sedang sibuk menyiapkan filem ini yang bakal ditayangkan hujung tahun ini. Selepas itu, SRK akan kembali dalam sekuel Don. Atau lebih tepat lagi tajuknya Don 2 - The Chase Continues. (Emm, Don mungkin sama dengan Johnny English, ia bukan superhero, ia nama watak yang dijadikan fokus cerita. Ish ish ish my bad)

Di Malaysia, kita sudah ada Cicak-Man dan sekarang Kapoww - Atoi the Ajaib Boy. Ia filem superhero berunsurkan komedi. Tetapi kenapa komedi? Tidak bolehkah kita menghasikan filem superhero yang yang serius seperti Batman dan Superman. Mungkin kalau boleh tolong jawabkan pun ia disebabkan 'ketakutan' tidak mendapat kutipan tiket yang tinggi. Tidak di cuba tidak tahu kan. Jika ada siapa-siapa yang ingin menjadikan Keluang Man sebagai 'live action' filem nanti maka kita akan memiliki superhero berunsur kamedi lagi. Tapi yang ini tak kisah la sangat sebab animasi series nya pun memang berwatakan komedi. Kan pelik kalau cerita kartunnya lawak tetapi difilemkan menjadi serius. tak sanggup nak tengok, hahahaha. (emm, over sudah).

Di Jepun, Ada Ultraman dan Kamen Riders (ini contoh senang yang tahu je la). Tapi di Indonesia, ada ke? Hong Kong? Apa yang penting, bukannya keperluan kalau tidak menghasilkan filem superhero pun. Apa yang penting (repeated sentence) jalan cerita yang bagus dan 'mampu' memikat penonton menontonnya. Kebanyakkan filem 'terbaik' di Malaysia sekarang nie bukannya 'laku' sangat. orang putih kata 'FLOP'. Adoiyai…

TAPI KAN :- tak kisah pon filem superheronya kamedi ke serius. janji apabila dah namanya komedi, boleh membuatkan ketawa menghiburkan hati dah berpuas hati daa. Masa tengok MySpy dulu, pergi 3 orang, aku punya la ketawa, tapi dua orang lagi kata biasa-biasa je. Maksudnya di sini, definisi kelakar bagi setiap orang berbeza...

Sunday, May 16, 2010

Tak Terasa 2.0

8:14 PM Posted by HM Hafizd No comments
Menonton Supernatural di TV menyebabkan aku berfikir ‘kenapa aku tak copy cerita nie dahulu’. Bila dah tengok nie rasa seronok jugak. Boleh tahan. Lagipun aku melihat di TV semasa ditayangkan musim ketiga. Bermaksud musim pertama dan kedua aku belum menonton lagi. Di US sekarang sudah masuk musim kelima dah. Dahulu Anuar ada DVD dari musim pertama hingga keempat, tapi aku tidak mahu copy dengan beranggapan ‘aku tak layan supernatural’… hah!!! kan dah terlepas sekarang. Kalau nak tengok jugak, kerna usaha sendirilah mengcopy (atau download) dari kawan-kawan kalau mereka masih ada…

Aku jugak sedang menonton cerita Chuck. Yang ini aku tidak berapa kesal sangat, kerana seingat aku tiada kawan yang mempunyai cerita ini. Tapi aku tengok di TV pon boleh tahan jugak ceritanya. Kalau ada ’sumber’ aku sanggup mengcopynya sebagai koleksi simpanan peribadi, haha. Dua lagi cerita ialah House MD dan Prison Break. Di saat Nafis dan Fithri gian menunggu setiap minggu menyimpan sebagai koleksi aku dengan cofindentnya berkata ’aku tak layan prison break’. Begitu jugak Smallville. Aku mengatakan Smallville sudah ’mengarut’ dari cerita asal Superman, Clark & Lois. Sudah masuk musim ke sepuluh. Ulul masih teruskan mengumpul cerita Smallville setiap minggu. Kalau aku nak cerita-cerita ini sekarang, aku harap mereka-mereka ini masih menyimpannya.

Lain pula dengan Liar Game. Aku mengcopy cerita ini Sejak Mac 2008 dan ia terus di simpan sebagai koleksi tanpa aku teringin untuk menontonnya. Sehinggalah Mac 2010 akhirnya aku baru melihat cerita 11 episode ini sampai habis. Dua tahun aku ambil masa sejak aku copy cerita ini barulah tergerak hati untuk menonton. Dan sampai sekarang baru aku tahu cerita ini ada musim kedua rupanya sebanyak 9 episod. Cerita bersiri ini juga akan ditutup dengan sebuah filem yang sudah ditayangkan pada Mac lalu. Eh, hampir terlupa, Liar Game cerita berbahasa Jepun sebenarnyeeerrr... hihihi



TAPI KAN :- ada tiga cerita lagi yang aku burn dalam dvd yang masih belum tengok, walaupun dah burn lama dah. Ketiga-tiganya dari tv series iaitu desperate housewives season 1, goong s / prince hours (korean) dan mischievous princess (korean). Masih tak terasa lagi…..

Wednesday, April 7, 2010

JEANS

11:11 PM Posted by HM Hafizd 2 comments
Saye memiliki beberapa helai jeans. Yang muat dipakai sekarang ada err... 3 helai. Yang dimaksudkan ialah seluar jeans. Ini tak apa kerana saye memiliki beberapa helai seluar lain selain dari seluar slack. Menulis pasal jeans especially berkenaan seluar juga kerana saya mendengar dan menemui hal menarik berkenaan dengan seluar jeans ini.

Bersembahyang dengan memakai seluar jeans di masjid tidak menjadi kebiasaan lebih-lebih lagi pada sembahyang jumaat - menurut pandangan orang-orang tua di kampung. Lebih baik memakai kain pelikat dari memakai seluar jeans itu sendiri. Kalau tak, banyak la mata yang memandang nanti. Bukan apa, kerana ia bukan satu kebiasaan pada mereka. Tetapi hal ini mungkin menjadi kebiasaan di masjid bandar, kerana kebanyakan orang sebegitu.

Hal ini bukan apa. Bagi yang memakai jeans, mereka sememangnya tahu jeans bukan dibasuh setiap hari. Bukankah begitu? Ambil contoh jika dipakai hari Isnin, kebarangkalian hari minggu nanti, Sabtu atau Ahad baru jeans itu di hantar dobi. Secara teknikalnya sebegitulah... kan kan kan. Mak selalu menegur begini 'nak sembahyang pakai kain la, seluar tu dah pakai berapa hari dah'. Jadi, pada suatu hari tue, ayah yang mendengar ceramah radio Kedah.fm turut tertumpang dengar oleh saye. (errr, saye memang selalu mendengar ceramah-ceramah agama nie, hihi)

Berceritalah seorang ustaz nie, bahawasanya ada seorang orang kampung nie menegur seorang pemuda yang datang ke masjid dengan memakai jeans. Ustaz nie pun jawablah 'awat cakap lagu tue, sekurang-kurangnya dia datang juga ke masjid, sembahyang berjamaah. yang patut diteguq pemuda yang berkelewaq rata tak mau mai sembahyang kat masjid nie'. Di sambung pula orang kampung tue 'depa nie pakai seluaq dah berapa hari dah tak basuh, pastu guna pakai sembahyang pulak'. Lalu dijawab oleh ustaz ini, 'nie nak tanya sat, karpet dalam masjid nie sejak bubuh hari tue, dah berapa kali basuh? tak kan. kalau taik cicak pon pakai ambik dengan kertas tauk kat luaq ja. gitu jugak dengan pakaian kita. kalau confirm tak dak najis, pakai lama mana pon tak pa, cuma makruh je la. sah sembahyang tue sah jugak'.

Jadi sahlah sembahyang pemuda itu. Dialog yang diutarakan di atas adalah ciptaan sendiri. Err, maksudnya sama cuma susunan ayat je yang berbeza. Mana la ingat satu persatu apa yang dicakap oleh ustaz dalam radio tue. Yalah, ia bukan lagi menjadi suatu kebiasaan. Kedua abang ipar saye pun tak memakai jeans. Kalau jeans kat umah tue confirm saya yang punye. Tidak semua yang menggemari jenis pakaian jeans nie. Emmm, setelah diteliti saye merasakan perempuan yang tidak memakai jeans kelihatan lebih feminin. yake? Tak tahu... ^_^

Maka ditimbulkan lagi satu persoalan. Jeans berasal dari mana? Amarika? England? jawapannye... lu fikirlah sendiri. (tengok je la kat wikipedia...)

TAPI KAN :- saye mengidam nak beli baju jaket jenis kain jean, cam mana nak cakap ehh. sampai sekarang tak dapat-dapat jugak. alahaiii...

Tuesday, March 23, 2010

Cari Jodoh

10:18 PM Posted by HM Hafizd 2 comments
Hasil kajian LPPKN menyatakan kadar kesuburan penduduk Malaysia semakin menurun. Dari secara purata kelahiran 3.4 orang anak bagi seorang ibu (1995), ia menurun kepada 2.9 pada tahun 2000. Ia menurun lagi menjadi 2.2 pada 2007 dan dijangka pada 2015 nanti ia akan mnjadi 2.05 jika trend menurun ini masih berterusan. Penduduk Malaysia sekarang ialah dalam lingkungan 28 juta orang. Oleh kerana kadar kelahiran semakin menurun, nanti ramailah warga-warga tua pada tahun 2020. Agaknye lah. Ini saye yang kata, bukan kajian tue kata.

Mereka kata lagi (kajian tue la) masalah kadar kesuburan ini boleh disebabkan oleh 4 faktor : masalah kesuburan lelaki 40%, perempuan 40%, masalah bersama lelaki + perempuan 10% dan faktor lain 10%. ‘Depa’ kata jugak kebanyakan masalah yang di alami boleh di atasi, cuma keegoan dan malu berjumpa pakar yang menyebabkan masalah-masalah ini dibiar berterusan dan akhirnya membawa aplikasi kurangnya kadar kelahiran di Malaysia.

Ada jugak yang dikaitkan dengan perempuan seperti lambat berkahwin, lebih mementingkan kerjaya, dan jika mereka berkahwin awal pun, ada yang sudah menetapkan perancangan keluarga (berkait dengan lebih mementingkan kerjaya jugak). Isu-isu sosial seperti ramainya perempuan berpendidikan tinggi berbanding lelaki menjadikan mereka ‘susah’ mencari lelaki setaraf untuk dijadikan suami. Maka terdapatlah kes-kes perempuan berijazah master atau phd berkahwin dengan lelaki yang hanya pemegang diploma, sijil atau SPM. Tapi asalkan bahagia tak jadi hal. Cuma jangan la isteri jadi queen control pulak (atau sangat). Yalah, gaji isteri mesti lebih angka dari suami kan, hahaha (apa motif gelak?)

Memilih calon isteri/suami adalah keputusan terbesar bagi kita. Dah takdir… sudah jodoh nak buat cam mane kan. Agama Islam membantu lelaki dengan lebih mengutamakan ciri keagamaan berbanding kekayaan, keturunan dan kecantikan seseorang perempuan itu. Hal ini juga boleh diaplikasikan oleh perempuan dengan memilih lelaki yang beragama. Yang penting tak tinggal solat, caring, tak ambil kesempatan (atau menjaga batas-batas agama hubungan bukan muhrim) dalam tempoh berkawan atau bertunang. Hal ini ‘hampir sudah cukup’ membuktikan bahawa lelaki itu boleh bertanggungjawab memimpin kelurga nanti.

Kajian lagi mangatakan perempuan dalam lingkungan usia 24 tahun sangat sesuai berkahwin kerana tempoh kesuburan memuncak, haha. Semakin bertambah usia, semakin kurang kadar kesuburannya. Perempuan kan ada menopous. Kalau ikutkan sekarang saye sudah 24 tahun. Tapi tak apalah, tak termasuk dalam statement tue. Lelaki mana ada menapous, hihihihihi.

Relaks dulu, tak perlu tertekan sangat. Setiap orang sudah tertulis jodoh masing-masing. Cakap hindinya Rab ne bana di jodi. Cuma cepat atau lambat sahaja. Dari kita runsing dan susah hati kerana masih belum berjumpa prince charming / princess sweetheart, mari kita bergelak tawa (menurut produser dan pelakon utama nie, confirm gelak sakan) dengan Andartu Terlampau : 21 Hari Mencari Suami. Hehehehe. Ops, belum ada trailer nye lagi. Tunggu!!!!

pengumuman-pengumuman siapa yang mau bantu
tolong aku kasihani aku tolong carikan diriku kekasih hatiku
siapa yang mau

TAPI KAN :- kakak saye cakap, kalau tak da duit, tunggu kumpul duit sampai umuq 40 taun la baru dapat kahwin. Ish ish ish tak kan lama sangat. Bujang lapok la nanti. ’40 pon 40 la, tapi kalau kawen nanti dengan anak dara 20 tahun la jawabnya’. hehe, baru best. terus termuntah kakak dengaq. ‘anak dara pa, janda la’, kakak saye memang jeles dengan saye nie… cisss

Tuesday, March 16, 2010

RapidFire

8:54 PM Posted by HM Hafizd , No comments
Happy birthday to me!!! Sebagai birthday-boy kali ini saye diminta oleh diri sendiri untuk menjawab beberapa soalan ini. Here we go...

1. Tiga filem tempatan yang paling anda suka pada tahun 2009 ialah ...
Geng Pengembaraan Bermula, Setem dan Pisau Cukur

2. Jika seorang pengarah ingin membuat remake filem Bujang Lapok, anda merasakan siapa yang layak menerajui 3 watak utama tersebut?
Kumpulan Sepah (Mamat/Sudin, Shuib/Ajis, Jepp/Ramli)

3. Adakah anda fikir, jika filem remake itu dibuat, ia akan berjaya?
Ia mungkin tidak akan menjadi evergreen seperti yang asal

4. Filem lakonan/arahan P Ramlee yang paling anda kurang minat ...
Keluarga 69

5. Adakah anda merasakan Afdlin Shauki layak dikatakan 'klon' Seniman Agung P Ramlee?
Tidak

6. Jika Siti Nurhaliza ingin berlakon filem pertamanya, anda nasihatkan dia supaya ...
Selamat maju jaya… ahaks

7. ‘Your favourites songs is…’
Mahakarya Cinta, Kembara di Tanah Gersang, Bintang 14 hari, Mulanya di Sini, Tak Selamanya, Hanya Engkau Yang Mampu (dll)

8. Jika anda diajak untuk menonton wayang selain filem berbahasa Inggeris dan Melayu, apakah bahasa yang menjadi pilihan? (Hindi/Bollywood, Cantonis, Jepun, Korea, Indonesia)
1. Cantonis 2. Hindi/Bollywood 3. Jepun 4. Indonesia 5. Korea

9. Antara 8 buah filem Senario sehingga kini, yang mana satukah yang paling blockbuster bagi anda?
Senario Lagi & Lagi-Lagi Senario

10. Susunkan pasangan selebriti berikut mengikut keutamaan... (Rashidi-Vanidah, Fauzi-Lisdawati, Zamarul-Diana, Adlin-Emelda)
1. Zamarul-Diana 2. Rashidi-Vanidah 3. Adlin-Emelda 4. Fauzi-Lisdawati

11. Parti Hip TV menyenaraikan Siti Nurhaliza, RAIHAN, KRU, Fazley dan Maya Karin sebagai artis contoh pilihan. Jadi siapa pilihan anda ...
RAIHAN

12. Penulis novel kegemaran anda ialah ...
Ramlee Awang Murshid, Ahadiat Akashah

13. Senaraikan 5 buah buku kesukaan anda yang pernah dibaca?
Lagenda Budak Setan, Pilot Cafe, trilogi Tombiruo, kompilasi Romeo VS Juliet, kompilasi YOYO dan trilogi Bagaikan Puteri

14. Komik yang pernah anda beli ialah ...
Mutiara Naga, Penyiasat Remaja, Detektif Conan, Get Backers, Wira Tunggal & Kyo Samurai Deeper

15. Cerita komik yang paling ditunggu-tunggu setiap minggu ialah ...
One Piece & Naruto

16. Pasangan watak komik/anime yang menjadi pilihan ialah ...
Kira Yamato & Lacus Clyne (Mobile Suit Gundam Seed)

17. Anda lebih sukakan trilogi Pirates of The Carribeans atau trilogi The Lord of The Ring? Atau anda mempunyai pilihan yang lain?
The Lord of The Rings

18. Genre filem yang menjadi pilihan anda mengikut kesukaan? (aksi/martial art, superhero, drama/cinta, muzikal, seram, animasi)
1. aksi/martial art 2. muzikal 3. animasi. 4. drama/cinta 5. seram

19. Blog/website hiburan dan gossip yang selalu dilawati ialah ...
Beautiful nara

20. Senaraikan 5 selebriti (penyanyi/pelakon dll) di Malaysia yang paling anda suka?
Siti Nurhaliza, RAIHAN, KRU, Double Trouble &P Ramlee (Allahyarham Tan Sri Dr.)

Pilihan anda...
Rabbani or Raihan
Raihan

Search or Wings
Wings

Naruto or One Piece
One Piece

WWE wrestle : Stone Cold or The Rock
Stone Cold Steve Austin

Storm Rider character : Wind or Cloud
Wind

Filem-filem arahan Ahmad Idham or Afdlin Shauki
Ahmad Idham

Pasangan Hollywood : Tomkat or Brangelina
both!!!

Shahrukh Khan or Aamir Khan
Shahrukh Khan

Watak hero Wira Tunggal : Pai Wunan or Sang Asura
Sang Asura

Backstreet Boys or Westlife
BSB

dan…

Bakal Bintang Paling Popular BH 2009 ialah ...
Siti Nurhaliza

Your favaorite actor in this world is ...
Shahrukh Khan

TAPI KAN :- berehat sebentar (bersama kitkat) ...with some edition ^_^

Friday, February 26, 2010

Mengingati Rasul 1.0

11:36 PM Posted by HM Hafizd No comments

"Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang rasul. Sesungguhnya telah berlalu sebelumnya beberapa orang rasul. Apakah jika ia wafat atau dibunuh kamu akan berpaling ke belakang (murtad)? Barangsiapa yang berpaling ke belakang, ia tidak mendatangkan mudarat kepada Allah sedikit pun, dan Allah akan memberi balasan kepada orang yang bersyukur"
(ali 'Imran : 144)
Sehelai kain Yaman dibentangkan menutupi jasad baginda yang suci buat sementara waktu, berada di suatu sudut bilik rumahnya. Dari tangisan para wanita dan tangisan kerabat Nabi saw, orang-orang di luar bilik mengetahui bahawa baginda telah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Segera setelah itu tersebarlah berita kewafatan baginda ke seluruh kota.

Ali kw memandikan tubuh suci baginda dan mengkafaninya, kerana Nabi saw telah memberi petunjuk agar jenazahnya dimandikan oleh orang yang paling dekat dengannya, dan orang itu tak mungkin selain dari Ali kw. Kemudian Ali kw membuka penutup wajah Nabi saw sambil menagis dengan pedih, lalu berkata...

"Wahai Nabi Allah! Saya mencintai tuan lebih daripada kedua orang tua saya. Kewafatan tuan mengakhiri kenabian, wahyu dan para rasul Tuhan, sedang kewafatan para Nabi lain tiak berakibat sedemikian. Kewafatan tuan begitu menyedihkan sehingga kesedihan lainnya terlupakan. Kesedihan berpisah dengan tuan menjadi kesedihan umum, semua orang merasakannya. Sekiranya tuan tidak memerintahkan kami untuk bersabar dan jangan meratapi dan berkabung dengan suara keras, kami akan terus menangis dan meratap tanpa henti, walaupun semua ratapan itu tak dapat dibandingkan dengan kerugian yang sesungguhnya kerana berpisah dengan tuan. Tetapi maut adalah peristiwa yang tidak dapat dielakkan, dan tak seorang pun dapat menghentikan kedatangannya"

Orang pertama yang menyembahyangkan Nabi saw ialah Ali kw. Setelah itu, para sahabat datang berkelompok-kelompok menyembahyangkan baginda. Setelah itu, diputuskan bahawa tubuh suci nabi saw akan dimakamkan di rmah itu juga, di mana baginda menghembuskan nafasnya yang terakhir. Kubur itu dipersiapkan oleh Abu Ubaidah bin Jarrah ra dan Zaid bin Sahal ra manakala permakaman dilakukan oleh Ali k.w dengan dibantu oleh Abbas ra dan anaknya Fadhl ra.

"Aku telah meninggalkan kepada kamu semua dua perkara; tidak akan kamu tersesat jalan selagi kamu berpegang teguh pada dua perkara itu : Kitabullah (Al-Quran) dan sunnah Rasulullah (hadith)."
al-Hadith
TAPI KAN :- tarikh 12 rabiul awwal itu betulkah tarikh yang sebenar-benarnya tarikh kelahiran Nabi? saya tidak berani nak jamin tetapi telah menemukan pendapat lain. cuba lihat <di sini> dan renung-renungkanlah kembali. emm

Friday, February 19, 2010

Ulasan yang Sempit

12:55 AM Posted by HM Hafizd 2 comments
Menonton filem Adnan Sempit mengujakan (jarang menggunakan perkataan nie). Filem itu (bagi saye) tidaklah terlalu menyeronokkan, tidak sampai saye ketawa terbahak-bahak (confuis jugak di mana part ketawa sampai bumbung mau jatuh seperti kata David Teo tue), tetapi jujurnya ia menyebabkan saye banyak ketawa daripada tengok Senario The Movie Episode 2 tetapi kalah sedikit dari filem My Spy. Rumusannya setiap orang berpandangan berbeza.

Jadi apa yang mengujakan? Mengujakan ialah filem ini mencatat kutipan tertinggi. Di mana David Teo sekarang cuba mencipta rekod 1 juta penonton, saye salah seorang dari jumlah tersebut. Itu yang sungguh mengujakan. Dan melihat sebuah filem Melayu mampu melepasi angka kutipan 6 juta, ia dikira sungguh mengagumkan. Bagi saye ler. Info tambahan, filem Transformers 2 yang ditayangkan di Malaysia sahaja melepasi 27 juta. Hebat sihh.

Ditambah pulak sekarang, filem tempatan yang melepasi angka 6 juta sikit sangat. Contohnya Sembilu (lupe pulak Sembilu 1 atau Sembilu 2), Lagi-Lagi Senario, Jangan Pandang Belakang, Geng Pengembaraan Bermula dan Jangan Pandang Belakang Congkak. Yang mendapat lebih 5 juta pulak ialah Cicak-Man dan Congkak. Itu je filem nye (ini yang saye tau la yer). Termasuk Adnan Sempit, 4 filem dari list tersebut semuannya arahan Ahmad Idham. Tetapi beliau belum pernah menang pengarah terbaik. Kiranya filem Ahmad Idham hanya mendapat tempat di hati penonton, tetapi tidak mendapat di hati pihak juri.

Semasa menonton Senario TM Episode 2, turut disertakan antara trailer-trailer filem akan datang seperti Adnan Sempit dan My Spy. Niat di hati ’eh, kena tengok nie. macam best jer...’ Masa berjalan, bila majlis pratonton filem seperti yang diberitakan oleh TV, soalan wartawan dan ulasan oleh si wawancara seolah-olah kedengaran memperkecilkan filem ini. Saye mendengar pon rasa kecewa. Yalah, tengok trailer punyalah berkobar-kobar nak tengok, tapi mendengar ulasan wawancara itu cuba melemahkan impression yang berkobar-kobar tadi.

Tup tup hampir 2 minggu tak ada berita (jarang baca paper sama), alih-alih keluar berita hiburan dari TV David Teo buat majlis kesyukuran kerana filem ini sudah melepasi 5 juta. Hah, terkejut den. Ulasan yang diberi oleh wawancara ini pon kedengaran cukup baik. Ubah nada nampak. Rasanya wartawan hiburan pon tak sangka filem nie mampu mendapat sambutan ramai (kot). Sampai masa nie barulah saya berkobar-kobar semula nak tengok. Akhirnya misi tercapai. Walaupun bukan yang terawal tengok, tapi orait la kan, tengok jugak kat panggung, hehe.

Saye ada mencontact seorang kawan mengajak untuk menonton My Name Is Khan. Sambil-sambil tue tanya dah tengok Adnan Sempit ke belum. Ada dia kata tak best!!!. Tambah lagi dia kata, walaupon pergi dengan orang best, tapi tengok filem tak best, jadi rasa tak best jugak. Apala. Dia sambung lagi, dia punya kawan kata filem nie lawak giler, asyik ketawa ja. Dia pon heran apa yang lawak sangat tue.? Dia tanya saye, ha, encik hafizd, apa yang kelakar sangat filem nie?’ saye hanya jawab... ’ko kata ko pergi dengan orang best tadi kan, tapi rasa tak best jugak. Kalau aku ada sama, tentu ko rasa lain, semua best-best ja’ hahaha :D (bermaksud orang best dia pon tak leh lawan encik hafizd nie)

TAPI KAN :- saye masih belum tahu sudah melepasi 1 juta penonton ke belum yang tengok filem nie. baru-baru nie ada terbaca yang pengarah Bade Hj Azmi nak buat filem Keluang-Man!!! Haa!!! Betulkah...???

Monday, February 8, 2010

my name is ...

6:41 PM Posted by HM Hafizd No comments



director : Karan Johar
(kuch kuch hota hai, kabhi khushi kabhi gham & kabhi alvida naa kehna)
main actor : Shahrukh Khan and Kajol
(baazigar, karan arjun, dilwale dulhania le jayenge, kuch kuch hota hai & kabhi khushi kabhi gham)
Duration : 2 jam 41 minit
open worldwide : Feb 12, 2010


"my name is khan, and i'm not a terrorist"



~~~
"(this film) not about terrorism, or 9/11. It’s about a relationship between two people, between an individual and the State, and between an individual and the country. In short, there the three important components: love story, Islam and a mild form of autism"

"the relationship between the Western world and Islam and how that has changed over the past few years."

"it’s not about a disabled man’s fight against disability. It’s a disabled man’s fight against the disability that exists in the world — terrorism, hatred, fighting ... My Name is Khan is also about Islam and the way the world looks at Islam but we are not taking any sides. We are only trying to say that there are only good people and bad people. There are no good Hindus, bad Hindus, good Christians, bad Christians. Either you are a good person or a bad person. Religion is not the criterion, humanity is."
- SHAHRUKH KHAN
~~~
"My Name Is Khan starts at a time when Hindus and Muslims in India have united like never before."

"I think it’s an exceptionally relevant time, as the unity of our nation is of paramount importance, and I am very happy to witness such a movement in front of my eyes. We are all coming together to fight for a common cause – called humanity. Everyone knows that terrorism has no religion and it will never have a religion. As a filmmaker, I believe that I have a social responsibility and I promise to fulfill that."
- KARAN JOHAR

TAPI KAN :- filem ini mendapat kutipan hebat di panggung, walaupun bukan yang tertinggi di India, tetapi ia mencatat sejarah filem bollywood kutipan tertinggi di luar India sehingga sekarang... well done!

Wednesday, February 3, 2010

Kembali ///

7:41 PM Posted by HM Hafizd No comments

Haa, sekarang nie tension betol, dah lama x update 'benda alah' nie. Haha, tu lah, gatai tangan sangat nak buat. Okey2, cool down dulu. Novela 9 Nyawa x baca lagi. Sherlock Holmes movie x tengok lagi. Emm, apa lagi yang miss... fikir la sendiri. Chowww


Itulah yang ditulis masa dulu. Yang patut kata masa kekeringan. Kering idea nak tulis apa. Ini bukan kali pertama berlaku gejala penyakit berjangkit nie. Dulu pon pernah kena. Buktinya di sini. Tapi sekarang sempena bulan dua nie, kata orang kita bermula semula. bermula dengan azam baru. Template pon dah baru daa... haha. Entah pa-pa.

Bulan dua ini sudah bermulanya cerita bersiri LOST. Juga tidak sabar menunggu Champs vs Gooners. Juga Beckham bertemu devils and Mourinho bertemu Champs nanti. Apa yang dimerepekkan ialah bola sepak jer... Turun ke perenggan yang baru.

Sedang menulis sambil mendengar lagu Sami Yusuff. Tadi lagu Saleem Tinggal Kenangan. Tak dapat nak hafaz lagi lagu tue. Ada jer part yang terlupa. Adoiyai. Menghayati lirik lagu itu ingat kat dia. Haha. Tak tahan lagi, ingin bertemu, bersua muka, kita bermesra (lirik sendiri)...

Nie saje nak test template baru je nie. Sedang karang cerita yang (perasan) best sekarang. Nanti publish. Sekarang lagu Mawi featuring KRU, guest what?

TAPI KAN :- filem Dulha mil gaya tue kurang mendapat sambutan di India. TAPI tue bukan filem SRK tau. tue filem as he kredit just as special appearance jer. betul ke grammar aku nie.