... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Tuesday, March 23, 2010

Cari Jodoh

10:18 PM Posted by HM Hafizd 2 comments
Hasil kajian LPPKN menyatakan kadar kesuburan penduduk Malaysia semakin menurun. Dari secara purata kelahiran 3.4 orang anak bagi seorang ibu (1995), ia menurun kepada 2.9 pada tahun 2000. Ia menurun lagi menjadi 2.2 pada 2007 dan dijangka pada 2015 nanti ia akan mnjadi 2.05 jika trend menurun ini masih berterusan. Penduduk Malaysia sekarang ialah dalam lingkungan 28 juta orang. Oleh kerana kadar kelahiran semakin menurun, nanti ramailah warga-warga tua pada tahun 2020. Agaknye lah. Ini saye yang kata, bukan kajian tue kata.

Mereka kata lagi (kajian tue la) masalah kadar kesuburan ini boleh disebabkan oleh 4 faktor : masalah kesuburan lelaki 40%, perempuan 40%, masalah bersama lelaki + perempuan 10% dan faktor lain 10%. ‘Depa’ kata jugak kebanyakan masalah yang di alami boleh di atasi, cuma keegoan dan malu berjumpa pakar yang menyebabkan masalah-masalah ini dibiar berterusan dan akhirnya membawa aplikasi kurangnya kadar kelahiran di Malaysia.

Ada jugak yang dikaitkan dengan perempuan seperti lambat berkahwin, lebih mementingkan kerjaya, dan jika mereka berkahwin awal pun, ada yang sudah menetapkan perancangan keluarga (berkait dengan lebih mementingkan kerjaya jugak). Isu-isu sosial seperti ramainya perempuan berpendidikan tinggi berbanding lelaki menjadikan mereka ‘susah’ mencari lelaki setaraf untuk dijadikan suami. Maka terdapatlah kes-kes perempuan berijazah master atau phd berkahwin dengan lelaki yang hanya pemegang diploma, sijil atau SPM. Tapi asalkan bahagia tak jadi hal. Cuma jangan la isteri jadi queen control pulak (atau sangat). Yalah, gaji isteri mesti lebih angka dari suami kan, hahaha (apa motif gelak?)

Memilih calon isteri/suami adalah keputusan terbesar bagi kita. Dah takdir… sudah jodoh nak buat cam mane kan. Agama Islam membantu lelaki dengan lebih mengutamakan ciri keagamaan berbanding kekayaan, keturunan dan kecantikan seseorang perempuan itu. Hal ini juga boleh diaplikasikan oleh perempuan dengan memilih lelaki yang beragama. Yang penting tak tinggal solat, caring, tak ambil kesempatan (atau menjaga batas-batas agama hubungan bukan muhrim) dalam tempoh berkawan atau bertunang. Hal ini ‘hampir sudah cukup’ membuktikan bahawa lelaki itu boleh bertanggungjawab memimpin kelurga nanti.

Kajian lagi mangatakan perempuan dalam lingkungan usia 24 tahun sangat sesuai berkahwin kerana tempoh kesuburan memuncak, haha. Semakin bertambah usia, semakin kurang kadar kesuburannya. Perempuan kan ada menopous. Kalau ikutkan sekarang saye sudah 24 tahun. Tapi tak apalah, tak termasuk dalam statement tue. Lelaki mana ada menapous, hihihihihi.

Relaks dulu, tak perlu tertekan sangat. Setiap orang sudah tertulis jodoh masing-masing. Cakap hindinya Rab ne bana di jodi. Cuma cepat atau lambat sahaja. Dari kita runsing dan susah hati kerana masih belum berjumpa prince charming / princess sweetheart, mari kita bergelak tawa (menurut produser dan pelakon utama nie, confirm gelak sakan) dengan Andartu Terlampau : 21 Hari Mencari Suami. Hehehehe. Ops, belum ada trailer nye lagi. Tunggu!!!!

pengumuman-pengumuman siapa yang mau bantu
tolong aku kasihani aku tolong carikan diriku kekasih hatiku
siapa yang mau

TAPI KAN :- kakak saye cakap, kalau tak da duit, tunggu kumpul duit sampai umuq 40 taun la baru dapat kahwin. Ish ish ish tak kan lama sangat. Bujang lapok la nanti. ’40 pon 40 la, tapi kalau kawen nanti dengan anak dara 20 tahun la jawabnya’. hehe, baru best. terus termuntah kakak dengaq. ‘anak dara pa, janda la’, kakak saye memang jeles dengan saye nie… cisss

Tuesday, March 16, 2010

RapidFire

8:54 PM Posted by HM Hafizd , No comments
Happy birthday to me!!! Sebagai birthday-boy kali ini saye diminta oleh diri sendiri untuk menjawab beberapa soalan ini. Here we go...

1. Tiga filem tempatan yang paling anda suka pada tahun 2009 ialah ...
Geng Pengembaraan Bermula, Setem dan Pisau Cukur

2. Jika seorang pengarah ingin membuat remake filem Bujang Lapok, anda merasakan siapa yang layak menerajui 3 watak utama tersebut?
Kumpulan Sepah (Mamat/Sudin, Shuib/Ajis, Jepp/Ramli)

3. Adakah anda fikir, jika filem remake itu dibuat, ia akan berjaya?
Ia mungkin tidak akan menjadi evergreen seperti yang asal

4. Filem lakonan/arahan P Ramlee yang paling anda kurang minat ...
Keluarga 69

5. Adakah anda merasakan Afdlin Shauki layak dikatakan 'klon' Seniman Agung P Ramlee?
Tidak

6. Jika Siti Nurhaliza ingin berlakon filem pertamanya, anda nasihatkan dia supaya ...
Selamat maju jaya… ahaks

7. ‘Your favourites songs is…’
Mahakarya Cinta, Kembara di Tanah Gersang, Bintang 14 hari, Mulanya di Sini, Tak Selamanya, Hanya Engkau Yang Mampu (dll)

8. Jika anda diajak untuk menonton wayang selain filem berbahasa Inggeris dan Melayu, apakah bahasa yang menjadi pilihan? (Hindi/Bollywood, Cantonis, Jepun, Korea, Indonesia)
1. Cantonis 2. Hindi/Bollywood 3. Jepun 4. Indonesia 5. Korea

9. Antara 8 buah filem Senario sehingga kini, yang mana satukah yang paling blockbuster bagi anda?
Senario Lagi & Lagi-Lagi Senario

10. Susunkan pasangan selebriti berikut mengikut keutamaan... (Rashidi-Vanidah, Fauzi-Lisdawati, Zamarul-Diana, Adlin-Emelda)
1. Zamarul-Diana 2. Rashidi-Vanidah 3. Adlin-Emelda 4. Fauzi-Lisdawati

11. Parti Hip TV menyenaraikan Siti Nurhaliza, RAIHAN, KRU, Fazley dan Maya Karin sebagai artis contoh pilihan. Jadi siapa pilihan anda ...
RAIHAN

12. Penulis novel kegemaran anda ialah ...
Ramlee Awang Murshid, Ahadiat Akashah

13. Senaraikan 5 buah buku kesukaan anda yang pernah dibaca?
Lagenda Budak Setan, Pilot Cafe, trilogi Tombiruo, kompilasi Romeo VS Juliet, kompilasi YOYO dan trilogi Bagaikan Puteri

14. Komik yang pernah anda beli ialah ...
Mutiara Naga, Penyiasat Remaja, Detektif Conan, Get Backers, Wira Tunggal & Kyo Samurai Deeper

15. Cerita komik yang paling ditunggu-tunggu setiap minggu ialah ...
One Piece & Naruto

16. Pasangan watak komik/anime yang menjadi pilihan ialah ...
Kira Yamato & Lacus Clyne (Mobile Suit Gundam Seed)

17. Anda lebih sukakan trilogi Pirates of The Carribeans atau trilogi The Lord of The Ring? Atau anda mempunyai pilihan yang lain?
The Lord of The Rings

18. Genre filem yang menjadi pilihan anda mengikut kesukaan? (aksi/martial art, superhero, drama/cinta, muzikal, seram, animasi)
1. aksi/martial art 2. muzikal 3. animasi. 4. drama/cinta 5. seram

19. Blog/website hiburan dan gossip yang selalu dilawati ialah ...
Beautiful nara

20. Senaraikan 5 selebriti (penyanyi/pelakon dll) di Malaysia yang paling anda suka?
Siti Nurhaliza, RAIHAN, KRU, Double Trouble &P Ramlee (Allahyarham Tan Sri Dr.)

Pilihan anda...
Rabbani or Raihan
Raihan

Search or Wings
Wings

Naruto or One Piece
One Piece

WWE wrestle : Stone Cold or The Rock
Stone Cold Steve Austin

Storm Rider character : Wind or Cloud
Wind

Filem-filem arahan Ahmad Idham or Afdlin Shauki
Ahmad Idham

Pasangan Hollywood : Tomkat or Brangelina
both!!!

Shahrukh Khan or Aamir Khan
Shahrukh Khan

Watak hero Wira Tunggal : Pai Wunan or Sang Asura
Sang Asura

Backstreet Boys or Westlife
BSB

dan…

Bakal Bintang Paling Popular BH 2009 ialah ...
Siti Nurhaliza

Your favaorite actor in this world is ...
Shahrukh Khan

TAPI KAN :- berehat sebentar (bersama kitkat) ...with some edition ^_^