... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Wednesday, October 21, 2009

Cuba cari idea

10:03 PM Posted by HM Hafizd No comments
Baru-baru ini telah menghadapi sindrom tak-tahu-nak-update-apa. Very very despression, sangat susah hati sebab blog masih tak terposting untuk bulan ini. Hal macam inilah yang sangat dirisaukan dulu ketika nak sign up jadi blogger nie, takut-takut blog jadi terbiar pula. Macam sesetengah kawan yang blog mereka sekarang hampir nyawa-nyawa ikan, jadi tak nak lah satucereka nie jadi hal yang sama. So, hari ni cuba sedaya upaya, meneruskan sesi taipan di skrin layout ini, haha. Mengarut banyak dari isinya.

Kata orang la kan, lelaki kalau berkumpul sesama mereka, mereka akan berbincang hal bola, tetapi jika perempuan berkumpul sesama mereka, mereka akan bercakap hal-hal lelaki, especially boyfriend mereka. Betulkah? Ada juga yang berkata, lelaki akan bercakap hal aweks, atau gadis mana yang cantik or something like that, meaning hal-hal berkaitan seorang gadis, manakala perempuan pula berkaitan aksesori kecantikan, fesyen, gaya atau hal-hal untuk mencantikkan diri. Betulkah? Yang manakah yang menjadi pilihan sebenarnya?

Jadi, yang mana satu yang menjadi pilihan? Sebagai lelaki Melayu terakhir di sini, kedua-duanya menjadi pilihan. Bercakap hal bola atau bercakap hal wanita, haha. So, biarkan ia. Tinggalkan anda dengan kata-kata yang dicopy dari mana-mana ntah...

ketawa ketika sedih, itu ketabahan
ketawa ketika gembira, itu kebahagiaan
menangis ketika sedih, itu kepasrahan
menangis ketika gembira, itu kesyukuran


TAPI KAN :- semalam Chelsea menang bergaya 4-0. Sangat puas hati doh, haha

Wednesday, October 14, 2009

Lagu + Karaoke #1

7:27 PM Posted by HM Hafizd 4 comments
Ada beberapa lagu pilihan yang selalu dipilih semasa berkaraoke. Biasanye lagu-lagu inilah yang sesuai sikit pun dengan vokal (perkataan suara sudah malas nak guna). Yang lain, berbagai istilah seperti pancit, semput, off key, sumbang boleh diguna bagi menceritakan tahap vokal aku. Tapi, jika ada member yang komen sakit telinga atau ketawa dengan vokal aku ini, aku hanya berkata, 'aku ingin meng'sumbang'kan satu dua lagu untuk kau, tak boleh ker?'

Aku telah menemui beberapa lagu baru. Bukan sahaja single terbaru di pasaran, sebaliknya lagu lama pun ada, yang baru aku dengar dan terus aku suka. Mungkin boleh dimasukkan dalam list karaoke nanti. Thanks pada beliau-beliau yang telah meng'rekomen'kan lagu tersebut pada beta.

Lagu tertajuk Rela dendangan Inka Christie. Siapa Inka Christie nie? beliau ialah cewek dari seberang yang aku pon tak sure sudah bersara ke belum. Aku pon baru terdengar namanya. Tapi lagu nie memang dengar best. Dengar sekali terus melekat. Thanks to Cik Eila yang meng'promote' lagu nie. Dia yang menyanyikan untuk aku, dengan memasang video karaoke dari youtube, aku pulak... 'eh, macam pernah dengar jer...'

Terima kasih juga untuk Cik Mila untuk lagu Cinta Terkahir by Aiman. Wah, best jugak nie. 15 kali aku mengulang dengar lepas tue terus boleh hafal. Celik hati sungguh aku, hehe. Terima kasih juga pada Cik Aimi kerana lagu ini dalam laptop dia masa tue. Tarik muka 14 jugak la dia sebab bosan mendengar lagu sama aje. Dia nak tukar aku tak kasi. Ditambah jugak aku turut meng'sumbang'kan sekali berduet bersama Aiman. Lagi la panjang muncung dia.

Beberapa kenalan seperti Muhsin dan Syam secara tak langsungnya telah menyebabkan aku mendengar lagu Nasib Kita nyanyian Mel & Wings serta lagu Cintaku Dewi Kamala by Khalifah. Mereka memasang lagu ini pada PC mereka dan aku yang mendengar dari berdekatan terus mendekat... 'lagu tajuk pa nie? best gak'.

Lagu yang best lain yang berminat seperti Tapi Bukan Aku by Kerispatih. Pertama kali mendengarnya dalam rancangan Spontan (Astro Warna). Adalah part mereka menyanyikan lagu ini dengan diubah liriknya kepada komedi. Aku pula tertanya-tanya lagu apa la tue, Sampai la aku mendengar Chaq menyanyikannya pada malam akhir Mentor 3. Barulah aku perasan inilah lagu yang dicari-cari. Ada jodoh rupanya, haha. Cehh.

Jika ingin memilih lagu berduet, pilihlah lagu Cinta Antara Kita dari Duta featuring Baizura Kahar, hehehe.


TAPI KAN :- Ada member yang berSMS mengajak pergi ke karaoke. Perli baik la tue. Mentang-mentang aku sudah lama tak mengaktifkan diri dalam 'dunia' nie... huahuahua