... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Sunday, August 5, 2012

Kah Kah Kah

2:17 AM Posted by HM Hafizd 1 comment
Apabila "SNSD dancing queen" Hyoyeon memuji Yong Hyun pandai menulis, aku berasa sedikit cemburu. Cemburu kerana Hyoyeon memuji Yong Hyun dan cemburu kerana Yong Hyun memang secara teknikalnya pandai menulis. Aku akui, walaupun tidak sampai ke tahap 100% bagus, ia kelihatan puitis. Pada dasarnya, pujian yang aku paling suka ialah "awak ada bakat dalam menulis". Terus aku rasa kembang hati. Dan aku berharap mereka memuji kerana jujur. Aku tidak kecik hati kalau mereka memuji aku seorang handsome atau aku memang terbaik (dalam melakukan sesuatu) kerana ingin mengambil hati atau tidak jujur sejujur jujurnya. bagi aku pun aku tidak lah percaya sangat pujian sebegitu. Hahaha. Eh eh, "awak ikhlas ke..."

Sensei pernah berkata kalau ingin menjadi penulis yng baik, harus banyak membaca. Ia bukan masalah untuk aku kerana
MEMBACA atau READING ialah keyword aku dalam bahagian hobi biodata. Aku memang suka membaca - sila percaya! sama ada komik, cerpen, novel, majalah atau sejarah... aku tidak memilih sangat. Kalau ada masa, aku akan membaca. (p/s : setiap minggu aku akan menanti dengan sabar komik One Piece dan Naruto ^-^). Semasa zaman studi a.k.a sekolah, kolej dan universiti, perpustakaan atau pusat sumber atau library memang tempat lepak aku (aku tidak berniat untuk angkat bakul sendiri) sampaikan aku boleh kata muka aku memang dikenali oleh pegawai-pegawai di sana (yang nie aku perasan sendiri). Jadi itu ialah bukti alibi aku memang suka membaca. Hahaha. Tapi, aku tidaklah gemar sangat membaca buku subjek pelajaran. Mungkin sebab itu result aku tidak A. hihihi. 

Aku boleh kata, aku belum bergerak secara serius lagi menjadi blogger tampilan, yang nie boleh kata masih dalam tahap merangkak dahulu. Sebenarnya agak sedih dan bengang jugak setelah membuat posting Comeback & Comeback (ballad version) aku ter-stop pulak. Adoiyai. Agak memalukan betul. Menonton cerita lebih menjadi prioriti masa aku daripada menulis blog. Walau apapun, ini tidak bermakna aku mengabaikannya 100%. Aku akan berusaha menjadi lebih berdisiplin. Drama-drama US dan variety show Korea menjadi hiburan hujung minggu, dan sedikit yang lain lain.

Ya, daripada pembacaan & research (ceh, poyo je bunyi) aku banyak mengenali perkembangan muzik & drama di South Korea. Bermula Disember 2010, aku mengenali variety show Running Man secara tak sengaja apabila menumpang tengok dalam laptop house-mate. Tanpa sedar, aku terus melekat dan tersangkut. Sekarang Running Man telah menyambut 2nd anniversary tayangan di TV dan aku menjadi peminat setia mereka saban minggu menanti episode demi episode. Melalui Running Man jugak, aku mengenali (former) variety show Family Outing, Nation MC Grasshoopper, (former) Turbo, LeeSsang, SNSD, Super Junior, Big Bang and with so many Idol Groups, actors & actresses plus another big name variety shows.
<< Infinity Challenge, Strong Heart, Happy Together, We Got Married, Come To Play, Invicible Youth >> Jika di Malaysia media mengatakan Winter Sonata membuka mata rakyat Malaysia kepada drama Korea & Wonder Girls membuka laluan untuk mengenali Kpop, aku pula berfikir sebaliknya. Running Man lah yang membawa aku mengenali semua tue - drama, movie & Kpop. Sebelum era Running Man, dua drama kegemaran aku ialah Something About 1% dan Hotelier. Seriusly, Winter Sonata pun aku tengok separuh jalan. Cerita Full House aku burn dalam DVD, tapi tak pernah buka tengok lagi sampai sekarang. Haha, adoiyai...

Yang lain, selain Running Man, secara ringkasnya, terpesona menonton Kuch Kuch Hota Hai, aku mengenali Shah Rukh Khan dan bollywood, mengenali ex-captain England, David Beckham menyebabkan aku kenal Manchester United, Real Madrid & become loyal fan to Chelsea FC, mengenali Stone Cold Steve Austin, aku mengenali hampir semua wrestle di zaman Attitude Era, sehingga aku masih mengupdate perkembangan storyline WWE hingga sekarang dan mengenali nasyid Raihan, membawa kepada Nadamurni, The Zikr, Hijjaz & Rabbani sehingga memberi kesan I love nasyid songs!!!


Membaca komik "adiwira" seperti Juara Wira, Alam Perwira, Dewata Raya, Wira Tunggal, Pendekar Laut membawa aku menyukai drama-drama TV dan filem Kung Fu dari Hong Kong @ Mainland China. Cerita menarik seperti Chor Lau Heung, The Duke of Mount Deer, Condor Hero Trilogies, filem hebat Storm Riders, A Man Called Hero, The Duels (aku terlupa banyak tajuk) sehingga kadang-kadang aku merasakan my favourite HK@China actors aku ialah Eking Cheng & Dicky Cheung. Actress biasalah, yang mana lawa, semuanya suka... hahaha. Komik genre detektif - Penyiasat Remaja, Detektif Conan - seolah-olah aku membayangkan diri aku lah Hajime dan Heiji. Yerkk. Errr, aku banyak mendedahkan tentang komik pulak, so nak bragging sikit, buku keagamaan + plus novel keagamaan & motivasi - seperti karya Habiburrahman el Shirazy, Ramlee Awang Murshid ataupun Hlovate jika aku boleh sekalikan - dalam hal nie aku memang x pernah kedekut membeli. Tersusun baek punya kat rak rumah. Jadi, bacalah buku-buku sebegini, anda mendapat jalan cerita yang indah dan motivasi yang berguna buat diri. Peace >.<


TAPI KAN :- asalnya nak menaip sikit jer, jadi panjang pulak. kawan aku cakap, taip panjang-panjang tapi setahun sekali buat apa. biar pendek tapi kerap. Cisss, dia memang ingin merasakan tinju maut pendekar laut aku berkuasa 999 999 hp apabila dia masih lagi ketawa dengan annoying nye... yahhh, rasakan!!!

Sunday, February 12, 2012

Mengejar Impian

2:49 AM Posted by HM Hafizd 3 comments
Tajuk macam best. Tapi jangan percaya isi kandungannya memberi sesuatu makna ... atau kata lain sumber inspirasi. Hahh, seperti jangan menilai sesebuah buku pada gambar kulit hadapannya, atau kata-kata pada kulit hadapannya, atau warna dan corak pada kulit hadapannya. Tapi nilailah pada buku itu setelah anda menyemak dan membaca helaian demi helaian sehingga muka surat terakhir. Sehingga anda telah sampai ke destinasi terakhir, di situ anda hanya ada dua perasaan - suka atau benci. Anda suka buku tersebut melalui pujian melambung tinggi anda berikan, pengarang buku, walaupun mungkin anda tidak kenal, turut mendapat tempias pujian anda. Buku tersebut akan anda jaga dengan rapi, berasa rugi kalau hilang, ragu-ragu kalau kawan mahu pinjam, takut mereka tidak menjaga dengan sebaik-baiknya seperti anda. Selang dua tiga hari atau lebih cepat dari itu anda akan membelek-belek semula buku anda, mencari muka surat paling menghiburkan. Anda akan selalu tersenyum, atau tersengih-sengih semasa membacanya, sehingga jika rakan-rakan anda lihat pun mereka tertanya-tanya, tapi disebabkan mereka tidak suka membaca, mereka menahan diri bertanya (hehe), dan yang penting, anda akan mempromosikan pada rakan-rakan anda, termasuk dengan pujian akan keseronokan membaca buku tersebut, tapi yalah, anda tetap berasa sedikit ragu-ragu jika kawan-kawan muhu meminjam. Anda juga yang pastinya memuji diri sendiri kerana telah membeli sesuatu yang bernilai. Tidak pernah berasa rugi dengan jumlah wang yang dikeluarkan.

Bagaimana setelah habis membaca anda berasa benci? Dipendekkan cerita, perasaan benci kepada buku membawa kepada perasaan rugi kerana membeli, buku dibiarkan tak tentu hala, tidak pernah berasa peduli jika anda terlupa buku itu diletak di mana-mana, atau buku itu hanya dijadikan alas sesuatu benda, dan jika kawan mahu pinjam, anda tidak kisah berapa lama mereka mahu meminjam, anda tidak terasa mahu bertanya, ikut suka mereka mahu memulangkan segera atau lambat. Perasaan ini anda alami setelah tertekan untuk meneruskan pembacaan, berasa bosan, bila la nak habis muka surat ini? membaca hanya sambil lewa dan tidak terniat untuk mengulang baca buat kali kedua!

Impian aku untuk menulis, tetapi nampaknya usaha ke arah itu masih belum menampakkan ... usaha! Macam hal sekarang, apabila aku menulis tajuk "mengejar impian", aku tidak pernah bercadang nak melencong kepada hal-hal buku pulak. Semuanya kerana 'don't judge book by its cover' tadi. Aku ada satu lagi yang aku panggil bad habit dalam membaca buku ini, apabila aku suka ingin tahu ending terlebih dahulu. Suka membelek-belek bahagian tengah dan terakhir, jika endingnya aku suka, maka aku berminat nak menghabiskannya secepat mungkin. Tapi bila endingnya aku tidak suka, buku itu mungkin mengalami nasib ... terperam begitu sahaja ... Bak kata Siti dalam Nirmala ... Aduhai......

Ya, perkataan buku itu aku tujukan kepada N.OV.E.L!!!

TAPI KAN :- walaupun aku suka novel diadaptasikan ke filem atau drama, tapi bukan semua aku suka dan bagi aku secara jujurnya aku 'kurang' berkenan dengan filem Ombak Rindu... tapi ramai orang suka pula. Jadi termasuklah aku dalam golongan minoriti. Aku menunggu sampai ke penghujung drama Bicara Hati...

Saturday, February 4, 2012

spoil -'tol'- ler

7:20 AM Posted by HM Hafizd No comments
Arrggghhhh... sesuatu berlaku kepada blog aku nie. Tapi deria detektif aku tidak dapat mengesan apakah itu? Dan kes itu dibiarkan dengan tidak diselesaikan. Dibiarkan sebegitu sahaja. Akhirnya template bertukar sekejap. Tapi aku masih tidak berpuas hati dengan design template ini. Sudah jenuh bereksperimen. Lain kali pulak la... Esok masih ada ... wakakaka

Monday, January 16, 2012

Comeback ballad ver.

6:09 PM Posted by HM Hafizd No comments
Seperti Yang Ku Jangka

Ada banyak yang terlintas sejak membikin semula ... opss, x best, sejak 'make it alive' blog ini... antaranya hangatkah ia? (what?) Ada yang memberi 'nasihat ikhlas' dan 'pandangan suka-suka' akan ke-serius-san aku menulis semula. Ya, aku memang malas menulis. Tulisan lawa aku yang dicari oleh member untuk ditulis dalam folio mereka semasa sekolah menengah telah menjadi tulisan herot petot mengalahkan budak-budak pra! Anak sedara aku pun dengan over confident dan beraninya boleh challenge aku tulisan sapa paling lawa, dia atau aku? Ceh, Sapa menang dapat hadiah ais krim wall. Duit aku jugak! Walau pun begitu, aku tetap confident tulisan aku masih boleh mengalahkan tulisan doktor. Walaupun doktor itu cantik jelita baru graduate 2 bulan dari U. Tulisan aku tetap juara! Dari segi kelawaan la. Kalau tak percaya, tunjukkan aku mana doktor lawa itu yang baru graduate plus masih bujang! Aku nak berkenalan ... eh eh tersasul, aku nak challenge, tengok siapa akan menang!

Okey, sambung semula. Aku memang malas menulis. Tapi aku sangat rajin menaip! Dan atas faktor kerajinan aku itulah aku 'make it alive' blog ini semula. Clap Clap Clap. (terima kasih atas tepukan itu) Faktor kerajinan aku itu boleh diukur bila mana aku berlawan menaip blog 5 perenggan tapi member aku masih belum menghabiskan cerita Running Man yang berdurasi 1 jam 10 minit. jadi atas alasan itu aku fikir aku mampu membikin cerita semula. Tapi serius, disebabkan member aku tue tengok Running Man, aku tak leh nak fokus. Tumpuan aku terganggu. Asyik dengar dia dok gelak aja. Jadi minda aku terawang-awangan, kalau x, 10 minit boleh siap! Haha. Nampak sangat penipu. (Ayyo, ini bukan menipu, ini mukadimah penyedap ayat, dipanggil perencah adabi) >> abaikan, x best

Masih Jelas | Kebahagian Dalam Perpisahan

Sesuatu yang menggemparkan dalam hidup aku seperti mana gemparnya (lama tak guna perkataan gempar, cam pelik ja, ish) perlumbaan kedua arnab dan kura-kura ialah bila aku mengetahui blog friendster aku sudah ter'delete'! Eh, bukan ter lagi, sudah di'delete'kan. Berani betol depa. Tak habaq awai-awai. orang bagi la notification ka, warning thru email ka, nie tak, terus hilang lenyap tidak bertanda. Ia satu kerugian bagi aku, bagaikan monyet dan kera bergaduh mengapa mereka tidak mendapat hak sama seperti beruk. Beruk diabadikan dalam simpulan bahasa melayu iaitu... "terkejut beruk". Ia satu kebanggaan bagi beruk dan anak cucunya. Kes ini masih dalam simpanan raja rimba. Dia pon takut nak buka kes nie. Takut perang beruk-monyet-kera meletus. Dalam hal ini Orang Utan tidak banyak helah, redha ja. Almaklumlah, bangsa mereka x ramai. Hah, begitulah aku, terkejut beruk aku jadinya bila melihat blog friendster aku hilang. Aku tutup, aku buka lagi, memang xdak, terkejut monyet pulak. Begitulah seterusnya langkah itu aku ulangi untuk terkejut kera dan terkejut orang utan. Memang xdak! Akhirnya aku terpaksa juga membikin salam perpisahan. Kebahagian dalam perpisahan. (Ayyo, aku merepek lagi...)

Hati Senang Di Sisimu Sayang

Aku tak kata nak taip setiap hari. Satu minggu satu taip pon dah cukup aku kata 'make it alive'. Dan aku juga tidak mengatakan aku terpaksa atau terdesak atau terkena buat ke apa. Aku menaip kerana ia adalah satu hobi. Seperti mana dalam blog friendster (yang telah didelete) itu aku membikin 'the ukays story' dan 'novela two lynn', jadi masa-masa akan datang, harap-harapnya idea kreatif boleh muncul lagi dan boleh dipostkan ke sini. Sekarang, aku ialah graphic designer (opss, lupa letak amateur), mana lah tahu selepas ini boleh menjadi blog writer pulak (lupa lagi word amateur nye). Kali ini aku memang tak nak jadi separuh jalan. Sekarang connection internet sentiasa connected, laptop pon ada, jadi tak dak alasan lagi la untuk aku membikin sampahkan blog ini dalam server blogspot ja. Ceewah. (fuhh, semangat la tue konon-kononnya)

Oppss, aku start lupa nak bagi salaam. Assalamualaikum - yang bermaksud dalam melayunya selamat sejahtera ke atas kamu semua. Jadi tak perlu la kata assalamualaikum semua. Perkataan -kum itu sendiri sudah plural, kamu semua, jadi tak perlu la tambah perkataan semua lagi. Tapi ramai pulak orang cakap camtue. Tak perlu diulang dua kali okey! Bye bye... (hah, habis camtue ja???)

TAPI KAN :- Dewasa ini kita saling merayakan, kejayaan yang akhirnya membinasakan, apalah gunanya kematangan fikiran, bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah, ku lihat HIJAU...!!!

Wednesday, January 11, 2012

Comeback!!!

9:21 PM Posted by HM Hafizd 1 comment
Apabila ada yang membuat pintu gerbang sebegini, maka aku sudah tidak boleh berkata apa apa lagi. Nampaknya, mereka masih merinduimu, HM. Maka terpaksalah jiwa ragamu mengalirkan setitis benih percambahan minda di kepala otakmu bagi melafazkan kata-kata keramat ini yang penuh bermakna bagi para penyanyi dan juga orang seperti aku! ...

I'm Back!!!

Wahhh... tepuk tepuk tepuk. Penuh bergaya dan bertatasusila. Siapakah beliau ini. Setelah menyepi tahun 2011 maka tahun 2012 ini dia kembali. Kebetulan pulak posting 'comeback' ini jatuhnya pada hari ke-12 bulan Januari 2012. Pergh... kebetulan yang memeningkan. "Aku tak plan pon wei..." Trrttt.. tttt.. ttt... system failure... typing again!

(Tu la puncanya masuk tak bagi salam). Assalamualaikum pembuka kata dari aku, HM Hafizd. Selamat berkecimpung kembali dalam dunia blogger. Ikhlas kata aku dah awkward dah dalam profile blogspot nie. Aku kena studi sikit-sikit dulu macam mana nak masuk gambar, tukar kalor, apa-apa lagi la. Haiyya, tengok blog archive, aku post 4 mende ja tahun lepas. Memang betol-betol 'pergi tak kembali' idea blogger aku dulu...

Walau bagaimanapun, azam deria keenam aku tahun ini hendak kembali menaip keyboard hitam ini dengan benda-benda yang bermanfaat, berkongsi pandangan dan cerita dan yang penting sekali nak merepek tak tentu hala. Belog ini dinamakan Gkay's CoRneR - satu tempat di mana aku berhadam segala benda dalam minda, yang mengalir keluar melalui deria sentuhan hujung jejari ke atas punat-punat keyboard yang mempunyai abjad tersendiri. Setelah beberapa minit, hasil ketukan punat keyboard itu mengikut giliran masing-masing beratur panjang di skrin komputer dan laptop dan iphone dll mengikut hukum, first come first serve... bila mana barisan panjang itu difahami oleh manusia yang tiba-tiba menamakannya barisan ayat ataupun sentences bagi penduduk negeri atas angin.

Pada tahun 2012, harapannya, aku ingin merajinkan diriku membikin cerita dalam laman ini dengan sekerap mungkin. Bukan kerana terpaksa, atau terdera atau dengki dengan belog orang lain, hanya mana aku terbaca dalam satu laman, menulis (atau menaip) selalu dapat mengasah idea seseorang menjadi lebih kreatif dan kritis dan puitis. Maka aku berminat menjadi sebegitu dan menamakannya sebagai... hobi!.

Jumpa lagi!... (pergh, tiba-tiba ending!. Apa kes? xdak idea la tuh)

TAPI KAN :- Lagu tema belog ini tidak sama dengan lagu tema facebook (cari jodoh / cari pasangan) sebaliknya ialah lagu tema belog ini ialah dengan rasminya... Di Saat Ku Mencintaimu oleh Dadali band!!! yea yea yea... (apsal tiba-tiba? baka!!!)