... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Sunday, February 27, 2011

Tak Terasa 3.0

3:40 AM Posted by HM Hafizd , No comments
Variety show yang best :)

Aku ada satu rasa terkilan dalam hati. Bukan sebab cinta, bukan sebab kawan atau bukan sebab kerja, tapi sebab family. Tapi bukan sebab famili betul, tapi sebab Family Outing/FO. Banyak pulak perkataan sebab kat sini. Aku rasa terkilan sebab aku tak kenal FO masa zaman U dulu. (jika aku dah tahu masa zaman U dulu, tentu hidupku lebih ceria, haha)

Semasa tinggal kat Shah Alam nie, baru aku diintroducedkan dengan Running Man/RM. Eh, apa kaitan dengan RM dengan FO pulak? (tentu ini yang berada dalam benak korang kan. eh eh, benak tue apa pulak?) Kebetulan housemate sedang menonton RM episode 1. Aku tak joint-venture lagi time tuh. Terkejut dan terminat lak aku bila melihat dorang ketawa berdekah-dekah. Jadi bila aku dah joint-venture tue apalagi, aku pun tumpang sekaki ketawa berdekah-dekah. Memang lawak giler. Semua neuron saraf aku juga mengakui hakikat tersebut. Ada part sampai aku susah nak berhenti. (ish, apa la, gelak banyak-banyak, tiba-tiba aku teringat terbaca tentang mati kerana ketawa, aku cuba control diri balik, hihi) Setelah habis episode 1 di sambung pulak dengan episode 2. Ketawa sahaja aku dan housemate malam tue...

Sekarang kita buat pengiraan ke belakang. Housemate aku ada cakap bahawa dua orang constant player dalam RM dulu pernah dalam FO. Jadi aku pon tanya apa dia FO tue. Dia pon cerita la bla bla bla. Sikit ja sebenarnya cerita dia tapi aku berminat. Jadi esoknya aku tanya En Google, barulah aku memahami setelah dia bercerita .... err setelah aku membaca. Ohh, gitu rupanya. Aku ada juga tanya tak da yang burn dalam DVD ke? aku nak layan tengok, tapi jawapannya sungguh hampeh. DVD dah hilang... anti-klimaks betul la.

Dari Mr G aku dapat tau yang FO nie muncul dalam TV bermula bulan June 2008 sehingga Feb 2010. Walaupun aku terlepas FO, tapi aku dapat menonton beberapa episode melalui dailymotion. Memang menghiburkan. Banyak lak game yang best-best. Walaupun semua mereka actor/actress/singer, mereka macam tak kisah merosakkan image 'baik' dengan kadang-kadang dimalukan secara tidak sengaja, menjadi bahan ketawa orang lain, bertindak bodoh, catfight dan sebagainya. Sebab itu dalam relation contant players ada dumb & dumber brothers, 'till death sisters, awkward couple, rumored couple, stepmother Kim & Chunderella, small eye borthers dan lain-lain lagi. Jadi kepada yang belum layan, silalah menonton FO ^_^

RM pulak ditayangkan bermula July 2010 sehingga sekarang. Jadi aku tidak pernah miss mengikuti perkembangan RM melalui FB, internet dan memuat turun saban minggu. Bahagianya hidup. Ada Subber, Isubs Squad yang bertanggungjawab memasukkan english sub dalam video. Keep it work subber, hwaiting! hehe 0_0. RM terdiri daripada 7/8/9/8 members dan 1/2/no guest per episode. Dalam RM, ada monday couple, yooruce willis, commander kook & 2 kids dan juga song-song couple. Kepada RM, keep running, berusahalah, hwaiting!!!

TAPI KAN :- apa kaitan FO dengan RM..? kaitannyer ialah dua player RM sekarang juga merupakan player untuk FO... hehe. yang lain ialah player baru dan tak sama!. dare to say jugak, sejak menonton FO & RM nie, dah mula mengenai ramai actor/idols group dari Korea. Cayalah ...

Tuesday, February 15, 2011

Keluarga Nabi s.a.w

8:13 PM Posted by HM Hafizd No comments
Nama : Muhammad bin Abdullah
Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muthalib
Nama ibu : Aminah binti Wahab
Bil adik beradik : anak tunggal

Ibu susuan :
1. Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
2. Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (Halimatus Sa’diah)

Saudara susuan :
melalui Thuwaibah
1. Hamzah bin Abdul Muthalib
2. (Abu Salamah) Abdullah bin Abdul Asad
3. anak lelaki Thuwaibah - Masrah
melalui Halimah As-Sa’diah
3. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
4. Abdullah bin Harith bin Abdul Uzza
5. Syaima' binti Harith bin Abdul Uzza
6. 'Aisyah binti Harith bin Abdul Uzza

Nama isteri :
1. Khadijah binti Khuwalid
2. Saudah bint Zam'ah
3. Aishah binti Abu Bakar
4. Hafsah binti Umar
5. Zainab bint Khuzaimah
6. Hindun binti Abi Umayyah (Ummu Salamah)
7. Zainab binti Jahsyi
8. Juwairiyah binti al-Harith
9. Ramlah binti Abi Sufyan
10. Raihanah bint Zaid*
11. Safiyyah binti Huyayy
12. Maimunah bint al-Harith
13. Maria al-Qibtiyyah*

- Hanya Khadijah & Zainab binti Khuzaimah meninggal dunia ketika Nabi saw masih hidup
- Zainab binti Jahsyi merupakan isteri pertama meninggal selepas Nabi saw wafat (ketika zaman Khalifah Umar)
- ummu al mukminin terakhir yang meninggal dunia ialah Ummu Salamah, pada zaman Khalifah Yazid bin Muawiyah
- semua isteri Nabi saw berbangsa Arab kecuali Safiyyah berketurunan Yahudi dan Maria berketurunan Qibti/Mesir
- * bercanggah pendapat sama ada berstatus isteri atau hamba sahaya

Nama anak :
dilahirkan oleh Khadijah r.a
1. al-Qasim
2. Zainab
3. Ruqaiyyah
4. Fatimah
5. Ummu Kalthum
6. Abdullah (digelar al-Thahir/at-Thayyib)
dilahirkan oleh Maria al-Qibtiyyah r.a
7. Ibrahim

- ketiga-tiga anak lelaki Nabi saw meninggal dunia ketika kecil
- semasa Abdullah & Ibrahim dilahirkan, nabi saw sudah diangkat menjadi rasul
- hanya Fatimah sahaja anak Nabi saw yang masih hidup ketika Nabi saw wafat
- Zainab berkahwin dengan Abu al-Ash bin Rabbi
- Ruqaiyyah berkawin dengan Uthman bin Affan
- Fatimah berkahwin dengan Ali bin Abu Thalib
- Ummu Kalthum berkahwin dengan Uthman bin Affan (selepas Ruqaiyyah meninggal dunia)

Nama cucu :
anak kepada Zainab + Abu al-Ash
1. Ali
2. Umamah
anak kepada Ruqaiyyah + Uthman
3. Abdullah
anak kepada Fatimah + Ali
4. al-Hasan
5. al-Husain
6. Ummu Kalthum
7. Zainab

- dikatakan Fatimah + Ali mempunyai seorang anak yang meninggal ketika bayi yang dinamakan Muhsin
- Umamah berkahwin dengan Ali bin Abu Thalib selepas Fatimah meninggal dunia
- Ummu Kalthum berkahwin dengan Umar bin al-Khattab
- Zainab berkahwin dengan Abdullah bin Jaafar bin Abu Thalib

Nama anak tiri :
anak Khadijah r.a
1. Hindun (L)
2. Halah (L)
3. Hindun (P)
Anak Saudah r.a
4. Abdul Rahman
Anak Hindun r.a
5. Salamah (L)
6. Umar
7. Durrah
8. Zainab
Anak Ramlah r.a
9. Habibah
10. Abdullah

Anak angkat : Zaid bin Harithah

hmmm :- diharapkan beroleh pengetahuan & manfaat dari post ini 0_0 segala kesilapan minta dijauhkan... hanya Allah yang lebih mengetahui...

Sunday, January 23, 2011

Cantik!

6:12 AM Posted by HM Hafizd No comments
Dalam filem Ayat-Ayat Cinta, scene di mana Fahri melihat wajah bakal isterinya, Aisha sungguh memikat hati. Jealous pun ada. Aisha yang berpenampilan berpurdah menunjukkan wajahnya kepada bakal suami dan Fahri hanya terpegun dan kelu lidah - kesan kepada kagum melihat kecantikkan bakal isteri. Mungkin kerana itu juga, Fahri tanpa agak-agak telah bersetuju berkahwin, walaupun mereka hanya beberapa kali berjumpa. Ya, Aisha dalam cerita tersebut menepati ciri-ciri untuk mencari bakal isteri - beragama, cantik, keturunan yang baik dan berharta. (walaupun Fahri masih belum sedar betapa kayanya Aisha ketika itu)

Itulah yang digambarkan dalam novel. Cuma pelakon "Aisha" - Rianti Cartwright lebih rendah daripada yang digambarkan dalam novel iaitu ketinggian Aisha hanya rendah 2 cm sahaja daripad Fahri. Itu tidak menjadi masalah sebenarnya. Berita Kosmo tahun lepas menyatakan Rianti telah menukar agama dari Islam ke Kristian. Emm, tak ade apa nak komen. Cuma, berbalik kepada scene tersebut, aku berangan-angan menjadi seperti Fahri. Dia sungguh bertuah.

Dalam cerita sejarah Islam yang popular pun begitu. Seorang ayah mengahwinkan seorang pemuda dengan anak perempuannya yang dikatakan cacat, bisu dan pekak. Kemudian setelah berakad nikah, pemuda itu ditunjukkan bilik isterinya. Lalu dengan redha pergilah pemuda itu ke bilik isterinya. Setelah membuka pintu, dia dapati seorang gadis jelita duduk sopan di katil. Dia merasakan dia telah tersalah masuk bilik dan ingin keluar. Lalu ditahan oleh gadis itu, "anda tidak tersalah bilik, bahkan akulah isterimu."

Kumpulan nasyid Rabbani telah membikin sebuah lagu berdasarkan kisah tersebut yang mana aku juga sukakannye. Lagu itu bertajuk Cari Pasangan. Antara liriknya ...

Terkejut si jejaka penuh persoalan di hatinya
Mungkinkah sudah jodoh itulah isterinya
Hibanya rasa hati namun tetap redha pada takdir
Asalkan punya iman itulah paling penting
Saat-saat berjumpa terpesona memandang
Benarkah isterinya menawan sungguh cantik

Wanita yang baik ialah untuk lelaki yang baik manakala wanita yang jahat untuk lelaki yang jahat. Wanita yang paling cantik ialah wanita yang menjaga auratnya, tidak memberi pandangan percuma kepada lelaki-lelaki yang bukan muhrim. Wanita sebegini sangat mahal nilainya. Auratnya ialah untuk pandangan suaminya sahaja kerana tiada batasan aurat bagi suami isteri. Seperi juga lirik lagu in-team, Impian Kasih ...

Wanita hiasan dunia
Seindah hiasan adalah wanita solehah
Yang akan membahagiakan
Syurga dalam rumahtangga

Jika sebut perkataan cantik, bukan terletak pada warna kulitnya yang putih, bukan juga pada bentuk tubuhnya yang langsing, bukan juga pada wajahnya yang menawan. Semua itu akan menjadi lebih bermakna jika gadis tersebut menjaga keterampilan diri, menjadikan dirinya lebih mahal untuk ditatap dan disentuh. Hanya ada satu tiket sahaja bagi membolehkannya ditatap, disentuh dan dibelai iaitu dengan akad nikah!. Sebelum itu, jagalah kehormatanmu ...

TAPI KAN :- ini khas untuk wanita sahaja. lelaki juga harus menjaga auratnya bagi kelihatan mahal. ada wanita 'complain' bahawa mereka dikongkong kerana aurat mereka seluruh tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan. betulkah wanita ada berperasaan sebegitu..???

Monday, January 10, 2011

pasal AJL25

6:43 PM Posted by HM Hafizd No comments
Ini adalah tulisan a.k.a taipan untuk AJL25. Jubli perak la katakan. Kena buat sesuatu sebagai tanda kenang-kenangan. Okey... terus kepada intisari cerita ::)
  1. Lagu pembukaan aku suka. Tengok Nash nyanyi lagu Pada Syurga Di Wajahmu memang kagum. Aku pernah nyanyikan lagu ini di karaoke, tapi, biasalah pancit. Jadi, vokal Nash masih tetap power.
  2. Lagu Tanya sama Itu Hud Hud juga sudah lama tidak di dengar. Rasa teringin pulak nak berkaroke lagu tue. Tapi aku terfikir kenapa M.Nasir menyanyi dua kali? Rupanye ada maksud tersendiri.
  3. Mendengar Tomok menyanyi aku dah rasa dia tak boleh menang. Mungkin terlalu letih menari, but great effort
  4. Aku suka dengan lagu Noktah Cinta. Tetapi apabila mendengar Hafiz menyanyi live dan aksi kena tembak, tukar baju menyebabkan aku lebih suka dan berminat dengan lagu ini. Corus dia mengasyikkan. Termasuk dalam list karaoke.
  5. Setelah melihat Faizal Tahir dalam Selamat Malam, aku rasa dia memang akan menang sesuatu, mungkin persembahan terbaik. Siap Dato' Ajis & isteri dengan sporting nye terlibat atas pentas, aku terkagum sedikit. Lagipun, firasat aku mengatakan FT & TV3 kan gam. Mesti dia akan menang. (hehe, xde kaitan) Rupanye Hanyut lebih terbaik... hehe.
  6. Shahir kena tampar? wow... tapi vokal dia rasa sedikit kureng. Kata nye dia baru baik dari sakit? betul ker...
  7. Aku berharap Edry boleh menang. Ada 3 lagu di atas pentas. Lagu Jahat aku suka. Kebahagiaan Dalam Perpisahan best jugak. Nampaknye Edry masih belum sampai masanye naik ke pentas AJL.
  8. Persembahan Bunkface much better dari tahun lepas, terutama vokal Sam, chaiyokk.
  9. Mencari Konklusi biasa jer...
  10. Persembahan akhir antara Kak Pah, Ziana & CT aku ingatkan mereka akan menyanyi bersama, rupanye tidak.
  11. Bila CT menyanyi, housemate aku cakap, suara CT macam selsema. Aku tak perasan. Sungguh. Tapi lagu Irama Malaysia memang best, lebih-lebih lagi bila CT menyanyi, hehe. Lagipun sudah lama x dengar lagu genre nie. o_0. Persembahan CT..? I'm her fan, tentu aku suka, hahaha.
  12. Lawak pengacara ada yang tak menjadi. Tahun lepas much better. Namun, Faizal Ismail cakap orang putih slang UK terhibur jugak la... Lawak tue tetap ada, cuma tak banyak je... hehe.
Aku tak terlintas sekelumit pun Tolong Ingatkan Aku boleh menang. Kalau Ana Rafalli terkejut, aku lagi terkejut. Tapi aku bukan juri. Walau pun begitu, bukan aku menidakkan kemenangan beliau, anti ker apa. She's cute. Cuma terkejut bangat sih... Congrats Ana!!!

TAPI KAN :- atas alasan apakah lagu itu menjadi juara? nak cari paper ada x berita tentang nie... //