... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Wednesday, June 23, 2010

adiwira

8:20 PM Posted by HM Hafizd 3 comments
Nie bukan pasal nama watak Anding dalam Hotel Mania. Tapi ini yang bermaksud superhero. Hollywood memiliki ramai superhero yang difilemkan yang diangkat dari watak komik. Ada alien dari krypton, ada yang digigit oleh serangga berevolusi, dan ada yang disebabkan pengalaman lampau yang menyebabkan 'beliau' menjadi sebegitu. Ke semua filem-filem ini mencapai status blokbuster. Bagi United Kingdom, Johnny English mungkin boleh dikategorikan sebagai adiwira kalau maksud adiwira itu diperluaskan lagi maksudnya. Errrr

Di Bollywood pun sudah berjinak-jinak dengan filem superhero. Krissh menjadi superhero 'pertama' lakonan Hrithik Roshan. Sekarang, Bollywood menanti superhero keduanya iaitu lakonan The king of Bollywood sendiri, Shah Rukh Khan dalam filem Ra.One. Dengar kata kos untuk menyiapkan kostumnya sahaja sangat tinggi. Sekarang, SRK sedang sibuk menyiapkan filem ini yang bakal ditayangkan hujung tahun ini. Selepas itu, SRK akan kembali dalam sekuel Don. Atau lebih tepat lagi tajuknya Don 2 - The Chase Continues. (Emm, Don mungkin sama dengan Johnny English, ia bukan superhero, ia nama watak yang dijadikan fokus cerita. Ish ish ish my bad)

Di Malaysia, kita sudah ada Cicak-Man dan sekarang Kapoww - Atoi the Ajaib Boy. Ia filem superhero berunsurkan komedi. Tetapi kenapa komedi? Tidak bolehkah kita menghasikan filem superhero yang yang serius seperti Batman dan Superman. Mungkin kalau boleh tolong jawabkan pun ia disebabkan 'ketakutan' tidak mendapat kutipan tiket yang tinggi. Tidak di cuba tidak tahu kan. Jika ada siapa-siapa yang ingin menjadikan Keluang Man sebagai 'live action' filem nanti maka kita akan memiliki superhero berunsur kamedi lagi. Tapi yang ini tak kisah la sangat sebab animasi series nya pun memang berwatakan komedi. Kan pelik kalau cerita kartunnya lawak tetapi difilemkan menjadi serius. tak sanggup nak tengok, hahahaha. (emm, over sudah).

Di Jepun, Ada Ultraman dan Kamen Riders (ini contoh senang yang tahu je la). Tapi di Indonesia, ada ke? Hong Kong? Apa yang penting, bukannya keperluan kalau tidak menghasilkan filem superhero pun. Apa yang penting (repeated sentence) jalan cerita yang bagus dan 'mampu' memikat penonton menontonnya. Kebanyakkan filem 'terbaik' di Malaysia sekarang nie bukannya 'laku' sangat. orang putih kata 'FLOP'. Adoiyai…

TAPI KAN :- tak kisah pon filem superheronya kamedi ke serius. janji apabila dah namanya komedi, boleh membuatkan ketawa menghiburkan hati dah berpuas hati daa. Masa tengok MySpy dulu, pergi 3 orang, aku punya la ketawa, tapi dua orang lagi kata biasa-biasa je. Maksudnya di sini, definisi kelakar bagi setiap orang berbeza...