... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Thursday, October 28, 2010

SatuCereka...

9:40 AM Posted by HM Hafizd 2 comments
as-Salam

"satucereka" - nama untuk blog yang dipilih semasa mendaftar sebagai ahli free blogger. Kenapa nama itu dipilih? emm, aku rasa secara tiba-tiba. Aku pernah terfikir ingin menggunakan nama "pausbiru.blogspot.com" - disebabkan aku memang teruja dengan haiwan ini - hidupan terbesar di planet Bumi. Namun, nama itu tidak boleh pula, kerana sudah ada yang punya [nah, buka sendiri tengok]. Nama satucereka tiada kaitan dengan satu Malaysia, kerana blog ini lagi awal dibuat sebelum PM Najib menjadi PM lagi. Bila dibuat? Mac 25 2009, tarikh posting pertama 'dilancarkan' dengan bertajuk Pembuka tirai - maka satucereka.blogspot.com telah dibuka secara rasmi.

hibernasi

Semasa membuat blog ini, apa yang penting bagi aku ialah bagaimana mahu me'maintain'kan blog ini supaya sentiasa hidup. Aku katakan hal ini memang masalah utama, bagi aku kerana untuk me'maintain'kan ia perlukan komitmen yang baik, dan aku tidak terasa aku boleh buat pun (akhirnya terbukti kini). Aku bagi dua alasan mudah. Sekarang, PC aku sudah dibawa pulang ke kampug untuk under construction. Jadi, tiada Pc menyebabkan tiada masa untuk menaip. Aku tidak boleh selalu meminjam PC/laptop kawan, hanya jika mereka tidak guna boleh la aku interframe sekejap. Begitu juga dengan connection internet. Semasa zaman U, tiada masalah, tapi kini, ia menjadi masalah.

Begitulah yang terjadi. Namun, aku buat blog bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam sahaja. Aku memang serius untuk menaip a.k.a menulis. Bila PC aku siap @ aku mampu membeli PC baru nanti dan ditambah dengan hubungan internet yang pantas, aku akan aktifkan semula satucereka ini . Itu janji aku pada diri sendiri. o_0

Paul d'octopus

Satu berita yang menyedihkan (mungkin) ialah Paul si psikik Octopus telah meninggal dunia kerana penyakit tua. Menurut yang didengar, jangka hayat sotong kurita memang tak panjang. Jadi, walaupun Paul sudah x ada, namun dia telah mencipta satu keseronokkan (@ ketegangan) kepada peminat-peminat bola sepak seluruh dunia dengan 'ramalan' tepat keputusan perlawanan Piala Dunia 2010. Sebut pasal WC2010, aku tidak puas hati dengan England, tapi kagum dengan Jerman. Sepanyol dan Belanda - aku bukan peminat mereka, hehehe.
skuad hijau kuning

Aksi Kedah kalah kepada Kelantan juga satu kerugian, namun aku rasa Kedah perlu memperbaiki lagi jentera tengah. Aku lihat kurang seronok corak permainan Kedah. Jadi mereka tidak layak pergi ke final pun 'tak apa'. Rata-rata pemain Kedah masih muda dan bertubuh kecil. Agak melampau nak dibandingkan dengan pasukan Chelsea, tapi Kedah boleh gunakan masa ini untuk membuat sesuatu pada tahun depan. Maka zaman 'double treble' Kedah mungkin boleh berulang. Agak malang kepada Helmi Eliza kerana tidak berjaya menjaring gol penalti (Piala FA) dan Kelantan beroleh gol sebegitu. Namun, keseluruhan, dia masih penjaga gol yang hebat menafikan asakan N.Sembilan dan Kelantan.

Begitulah serba sedikit coretan sebelum satucereka berhibernasi. Selepas ini, nak tukar blog template lagi. Aku jarang berpuas hati dengan template nie, ada jer yang kurang, dan aku jelous dengan template blog orang lain. Dorang nampak lawa jer. Semasa menulis posting pertama, aku ada menulis sebegini...

TAPI KAN ;- kat bilik dah la internet x dapat sekarang. Boleh ker aku nak concentrate memblog nie. Ntah-ntah terbiar jer nanti, aduuh.

... nampaknya sejarah telah berulang o_0 hoho

TAPI KAN :- aku memang suka subjek sejarah. aku bersetuju sejarah dijadikan subjek kredit. tapi pembangkang mempertikaikannya. bukan kerana isu kredit, tapi kerana menteri pelajaran mengumumkannya dalam perhimpunan parti - bukan dalam parlimen atau mesyuarat kabinet. yang ini aku pun bersetuju jugak. huahuahua