... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Friday, February 26, 2010

Mengingati Rasul 1.0

11:36 PM Posted by HM Hafizd No comments

"Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang rasul. Sesungguhnya telah berlalu sebelumnya beberapa orang rasul. Apakah jika ia wafat atau dibunuh kamu akan berpaling ke belakang (murtad)? Barangsiapa yang berpaling ke belakang, ia tidak mendatangkan mudarat kepada Allah sedikit pun, dan Allah akan memberi balasan kepada orang yang bersyukur"
(ali 'Imran : 144)
Sehelai kain Yaman dibentangkan menutupi jasad baginda yang suci buat sementara waktu, berada di suatu sudut bilik rumahnya. Dari tangisan para wanita dan tangisan kerabat Nabi saw, orang-orang di luar bilik mengetahui bahawa baginda telah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Segera setelah itu tersebarlah berita kewafatan baginda ke seluruh kota.

Ali kw memandikan tubuh suci baginda dan mengkafaninya, kerana Nabi saw telah memberi petunjuk agar jenazahnya dimandikan oleh orang yang paling dekat dengannya, dan orang itu tak mungkin selain dari Ali kw. Kemudian Ali kw membuka penutup wajah Nabi saw sambil menagis dengan pedih, lalu berkata...

"Wahai Nabi Allah! Saya mencintai tuan lebih daripada kedua orang tua saya. Kewafatan tuan mengakhiri kenabian, wahyu dan para rasul Tuhan, sedang kewafatan para Nabi lain tiak berakibat sedemikian. Kewafatan tuan begitu menyedihkan sehingga kesedihan lainnya terlupakan. Kesedihan berpisah dengan tuan menjadi kesedihan umum, semua orang merasakannya. Sekiranya tuan tidak memerintahkan kami untuk bersabar dan jangan meratapi dan berkabung dengan suara keras, kami akan terus menangis dan meratap tanpa henti, walaupun semua ratapan itu tak dapat dibandingkan dengan kerugian yang sesungguhnya kerana berpisah dengan tuan. Tetapi maut adalah peristiwa yang tidak dapat dielakkan, dan tak seorang pun dapat menghentikan kedatangannya"

Orang pertama yang menyembahyangkan Nabi saw ialah Ali kw. Setelah itu, para sahabat datang berkelompok-kelompok menyembahyangkan baginda. Setelah itu, diputuskan bahawa tubuh suci nabi saw akan dimakamkan di rmah itu juga, di mana baginda menghembuskan nafasnya yang terakhir. Kubur itu dipersiapkan oleh Abu Ubaidah bin Jarrah ra dan Zaid bin Sahal ra manakala permakaman dilakukan oleh Ali k.w dengan dibantu oleh Abbas ra dan anaknya Fadhl ra.

"Aku telah meninggalkan kepada kamu semua dua perkara; tidak akan kamu tersesat jalan selagi kamu berpegang teguh pada dua perkara itu : Kitabullah (Al-Quran) dan sunnah Rasulullah (hadith)."
al-Hadith
TAPI KAN :- tarikh 12 rabiul awwal itu betulkah tarikh yang sebenar-benarnya tarikh kelahiran Nabi? saya tidak berani nak jamin tetapi telah menemukan pendapat lain. cuba lihat <di sini> dan renung-renungkanlah kembali. emm

Friday, February 19, 2010

Ulasan yang Sempit

12:55 AM Posted by HM Hafizd 2 comments
Menonton filem Adnan Sempit mengujakan (jarang menggunakan perkataan nie). Filem itu (bagi saye) tidaklah terlalu menyeronokkan, tidak sampai saye ketawa terbahak-bahak (confuis jugak di mana part ketawa sampai bumbung mau jatuh seperti kata David Teo tue), tetapi jujurnya ia menyebabkan saye banyak ketawa daripada tengok Senario The Movie Episode 2 tetapi kalah sedikit dari filem My Spy. Rumusannya setiap orang berpandangan berbeza.

Jadi apa yang mengujakan? Mengujakan ialah filem ini mencatat kutipan tertinggi. Di mana David Teo sekarang cuba mencipta rekod 1 juta penonton, saye salah seorang dari jumlah tersebut. Itu yang sungguh mengujakan. Dan melihat sebuah filem Melayu mampu melepasi angka kutipan 6 juta, ia dikira sungguh mengagumkan. Bagi saye ler. Info tambahan, filem Transformers 2 yang ditayangkan di Malaysia sahaja melepasi 27 juta. Hebat sihh.

Ditambah pulak sekarang, filem tempatan yang melepasi angka 6 juta sikit sangat. Contohnya Sembilu (lupe pulak Sembilu 1 atau Sembilu 2), Lagi-Lagi Senario, Jangan Pandang Belakang, Geng Pengembaraan Bermula dan Jangan Pandang Belakang Congkak. Yang mendapat lebih 5 juta pulak ialah Cicak-Man dan Congkak. Itu je filem nye (ini yang saye tau la yer). Termasuk Adnan Sempit, 4 filem dari list tersebut semuannya arahan Ahmad Idham. Tetapi beliau belum pernah menang pengarah terbaik. Kiranya filem Ahmad Idham hanya mendapat tempat di hati penonton, tetapi tidak mendapat di hati pihak juri.

Semasa menonton Senario TM Episode 2, turut disertakan antara trailer-trailer filem akan datang seperti Adnan Sempit dan My Spy. Niat di hati ’eh, kena tengok nie. macam best jer...’ Masa berjalan, bila majlis pratonton filem seperti yang diberitakan oleh TV, soalan wartawan dan ulasan oleh si wawancara seolah-olah kedengaran memperkecilkan filem ini. Saye mendengar pon rasa kecewa. Yalah, tengok trailer punyalah berkobar-kobar nak tengok, tapi mendengar ulasan wawancara itu cuba melemahkan impression yang berkobar-kobar tadi.

Tup tup hampir 2 minggu tak ada berita (jarang baca paper sama), alih-alih keluar berita hiburan dari TV David Teo buat majlis kesyukuran kerana filem ini sudah melepasi 5 juta. Hah, terkejut den. Ulasan yang diberi oleh wawancara ini pon kedengaran cukup baik. Ubah nada nampak. Rasanya wartawan hiburan pon tak sangka filem nie mampu mendapat sambutan ramai (kot). Sampai masa nie barulah saya berkobar-kobar semula nak tengok. Akhirnya misi tercapai. Walaupun bukan yang terawal tengok, tapi orait la kan, tengok jugak kat panggung, hehe.

Saye ada mencontact seorang kawan mengajak untuk menonton My Name Is Khan. Sambil-sambil tue tanya dah tengok Adnan Sempit ke belum. Ada dia kata tak best!!!. Tambah lagi dia kata, walaupon pergi dengan orang best, tapi tengok filem tak best, jadi rasa tak best jugak. Apala. Dia sambung lagi, dia punya kawan kata filem nie lawak giler, asyik ketawa ja. Dia pon heran apa yang lawak sangat tue.? Dia tanya saye, ha, encik hafizd, apa yang kelakar sangat filem nie?’ saye hanya jawab... ’ko kata ko pergi dengan orang best tadi kan, tapi rasa tak best jugak. Kalau aku ada sama, tentu ko rasa lain, semua best-best ja’ hahaha :D (bermaksud orang best dia pon tak leh lawan encik hafizd nie)

TAPI KAN :- saye masih belum tahu sudah melepasi 1 juta penonton ke belum yang tengok filem nie. baru-baru nie ada terbaca yang pengarah Bade Hj Azmi nak buat filem Keluang-Man!!! Haa!!! Betulkah...???

Monday, February 8, 2010

my name is ...

6:41 PM Posted by HM Hafizd No comments



director : Karan Johar
(kuch kuch hota hai, kabhi khushi kabhi gham & kabhi alvida naa kehna)
main actor : Shahrukh Khan and Kajol
(baazigar, karan arjun, dilwale dulhania le jayenge, kuch kuch hota hai & kabhi khushi kabhi gham)
Duration : 2 jam 41 minit
open worldwide : Feb 12, 2010


"my name is khan, and i'm not a terrorist"



~~~
"(this film) not about terrorism, or 9/11. It’s about a relationship between two people, between an individual and the State, and between an individual and the country. In short, there the three important components: love story, Islam and a mild form of autism"

"the relationship between the Western world and Islam and how that has changed over the past few years."

"it’s not about a disabled man’s fight against disability. It’s a disabled man’s fight against the disability that exists in the world — terrorism, hatred, fighting ... My Name is Khan is also about Islam and the way the world looks at Islam but we are not taking any sides. We are only trying to say that there are only good people and bad people. There are no good Hindus, bad Hindus, good Christians, bad Christians. Either you are a good person or a bad person. Religion is not the criterion, humanity is."
- SHAHRUKH KHAN
~~~
"My Name Is Khan starts at a time when Hindus and Muslims in India have united like never before."

"I think it’s an exceptionally relevant time, as the unity of our nation is of paramount importance, and I am very happy to witness such a movement in front of my eyes. We are all coming together to fight for a common cause – called humanity. Everyone knows that terrorism has no religion and it will never have a religion. As a filmmaker, I believe that I have a social responsibility and I promise to fulfill that."
- KARAN JOHAR

TAPI KAN :- filem ini mendapat kutipan hebat di panggung, walaupun bukan yang tertinggi di India, tetapi ia mencatat sejarah filem bollywood kutipan tertinggi di luar India sehingga sekarang... well done!

Wednesday, February 3, 2010

Kembali ///

7:41 PM Posted by HM Hafizd No comments

Haa, sekarang nie tension betol, dah lama x update 'benda alah' nie. Haha, tu lah, gatai tangan sangat nak buat. Okey2, cool down dulu. Novela 9 Nyawa x baca lagi. Sherlock Holmes movie x tengok lagi. Emm, apa lagi yang miss... fikir la sendiri. Chowww


Itulah yang ditulis masa dulu. Yang patut kata masa kekeringan. Kering idea nak tulis apa. Ini bukan kali pertama berlaku gejala penyakit berjangkit nie. Dulu pon pernah kena. Buktinya di sini. Tapi sekarang sempena bulan dua nie, kata orang kita bermula semula. bermula dengan azam baru. Template pon dah baru daa... haha. Entah pa-pa.

Bulan dua ini sudah bermulanya cerita bersiri LOST. Juga tidak sabar menunggu Champs vs Gooners. Juga Beckham bertemu devils and Mourinho bertemu Champs nanti. Apa yang dimerepekkan ialah bola sepak jer... Turun ke perenggan yang baru.

Sedang menulis sambil mendengar lagu Sami Yusuff. Tadi lagu Saleem Tinggal Kenangan. Tak dapat nak hafaz lagi lagu tue. Ada jer part yang terlupa. Adoiyai. Menghayati lirik lagu itu ingat kat dia. Haha. Tak tahan lagi, ingin bertemu, bersua muka, kita bermesra (lirik sendiri)...

Nie saje nak test template baru je nie. Sedang karang cerita yang (perasan) best sekarang. Nanti publish. Sekarang lagu Mawi featuring KRU, guest what?

TAPI KAN :- filem Dulha mil gaya tue kurang mendapat sambutan di India. TAPI tue bukan filem SRK tau. tue filem as he kredit just as special appearance jer. betul ke grammar aku nie.