... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Sunday, February 27, 2011

Tak Terasa 3.0

3:40 AM Posted by HM Hafizd , No comments
Variety show yang best :)

Aku ada satu rasa terkilan dalam hati. Bukan sebab cinta, bukan sebab kawan atau bukan sebab kerja, tapi sebab family. Tapi bukan sebab famili betul, tapi sebab Family Outing/FO. Banyak pulak perkataan sebab kat sini. Aku rasa terkilan sebab aku tak kenal FO masa zaman U dulu. (jika aku dah tahu masa zaman U dulu, tentu hidupku lebih ceria, haha)

Semasa tinggal kat Shah Alam nie, baru aku diintroducedkan dengan Running Man/RM. Eh, apa kaitan dengan RM dengan FO pulak? (tentu ini yang berada dalam benak korang kan. eh eh, benak tue apa pulak?) Kebetulan housemate sedang menonton RM episode 1. Aku tak joint-venture lagi time tuh. Terkejut dan terminat lak aku bila melihat dorang ketawa berdekah-dekah. Jadi bila aku dah joint-venture tue apalagi, aku pun tumpang sekaki ketawa berdekah-dekah. Memang lawak giler. Semua neuron saraf aku juga mengakui hakikat tersebut. Ada part sampai aku susah nak berhenti. (ish, apa la, gelak banyak-banyak, tiba-tiba aku teringat terbaca tentang mati kerana ketawa, aku cuba control diri balik, hihi) Setelah habis episode 1 di sambung pulak dengan episode 2. Ketawa sahaja aku dan housemate malam tue...

Sekarang kita buat pengiraan ke belakang. Housemate aku ada cakap bahawa dua orang constant player dalam RM dulu pernah dalam FO. Jadi aku pon tanya apa dia FO tue. Dia pon cerita la bla bla bla. Sikit ja sebenarnya cerita dia tapi aku berminat. Jadi esoknya aku tanya En Google, barulah aku memahami setelah dia bercerita .... err setelah aku membaca. Ohh, gitu rupanya. Aku ada juga tanya tak da yang burn dalam DVD ke? aku nak layan tengok, tapi jawapannya sungguh hampeh. DVD dah hilang... anti-klimaks betul la.

Dari Mr G aku dapat tau yang FO nie muncul dalam TV bermula bulan June 2008 sehingga Feb 2010. Walaupun aku terlepas FO, tapi aku dapat menonton beberapa episode melalui dailymotion. Memang menghiburkan. Banyak lak game yang best-best. Walaupun semua mereka actor/actress/singer, mereka macam tak kisah merosakkan image 'baik' dengan kadang-kadang dimalukan secara tidak sengaja, menjadi bahan ketawa orang lain, bertindak bodoh, catfight dan sebagainya. Sebab itu dalam relation contant players ada dumb & dumber brothers, 'till death sisters, awkward couple, rumored couple, stepmother Kim & Chunderella, small eye borthers dan lain-lain lagi. Jadi kepada yang belum layan, silalah menonton FO ^_^

RM pulak ditayangkan bermula July 2010 sehingga sekarang. Jadi aku tidak pernah miss mengikuti perkembangan RM melalui FB, internet dan memuat turun saban minggu. Bahagianya hidup. Ada Subber, Isubs Squad yang bertanggungjawab memasukkan english sub dalam video. Keep it work subber, hwaiting! hehe 0_0. RM terdiri daripada 7/8/9/8 members dan 1/2/no guest per episode. Dalam RM, ada monday couple, yooruce willis, commander kook & 2 kids dan juga song-song couple. Kepada RM, keep running, berusahalah, hwaiting!!!

TAPI KAN :- apa kaitan FO dengan RM..? kaitannyer ialah dua player RM sekarang juga merupakan player untuk FO... hehe. yang lain ialah player baru dan tak sama!. dare to say jugak, sejak menonton FO & RM nie, dah mula mengenai ramai actor/idols group dari Korea. Cayalah ...

Tuesday, February 15, 2011

Keluarga Nabi s.a.w

8:13 PM Posted by HM Hafizd No comments
Nama : Muhammad bin Abdullah
Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muthalib
Nama ibu : Aminah binti Wahab
Bil adik beradik : anak tunggal

Ibu susuan :
1. Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)
2. Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (Halimatus Sa’diah)

Saudara susuan :
melalui Thuwaibah
1. Hamzah bin Abdul Muthalib
2. (Abu Salamah) Abdullah bin Abdul Asad
3. anak lelaki Thuwaibah - Masrah
melalui Halimah As-Sa’diah
3. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
4. Abdullah bin Harith bin Abdul Uzza
5. Syaima' binti Harith bin Abdul Uzza
6. 'Aisyah binti Harith bin Abdul Uzza

Nama isteri :
1. Khadijah binti Khuwalid
2. Saudah bint Zam'ah
3. Aishah binti Abu Bakar
4. Hafsah binti Umar
5. Zainab bint Khuzaimah
6. Hindun binti Abi Umayyah (Ummu Salamah)
7. Zainab binti Jahsyi
8. Juwairiyah binti al-Harith
9. Ramlah binti Abi Sufyan
10. Raihanah bint Zaid*
11. Safiyyah binti Huyayy
12. Maimunah bint al-Harith
13. Maria al-Qibtiyyah*

- Hanya Khadijah & Zainab binti Khuzaimah meninggal dunia ketika Nabi saw masih hidup
- Zainab binti Jahsyi merupakan isteri pertama meninggal selepas Nabi saw wafat (ketika zaman Khalifah Umar)
- ummu al mukminin terakhir yang meninggal dunia ialah Ummu Salamah, pada zaman Khalifah Yazid bin Muawiyah
- semua isteri Nabi saw berbangsa Arab kecuali Safiyyah berketurunan Yahudi dan Maria berketurunan Qibti/Mesir
- * bercanggah pendapat sama ada berstatus isteri atau hamba sahaya

Nama anak :
dilahirkan oleh Khadijah r.a
1. al-Qasim
2. Zainab
3. Ruqaiyyah
4. Fatimah
5. Ummu Kalthum
6. Abdullah (digelar al-Thahir/at-Thayyib)
dilahirkan oleh Maria al-Qibtiyyah r.a
7. Ibrahim

- ketiga-tiga anak lelaki Nabi saw meninggal dunia ketika kecil
- semasa Abdullah & Ibrahim dilahirkan, nabi saw sudah diangkat menjadi rasul
- hanya Fatimah sahaja anak Nabi saw yang masih hidup ketika Nabi saw wafat
- Zainab berkahwin dengan Abu al-Ash bin Rabbi
- Ruqaiyyah berkawin dengan Uthman bin Affan
- Fatimah berkahwin dengan Ali bin Abu Thalib
- Ummu Kalthum berkahwin dengan Uthman bin Affan (selepas Ruqaiyyah meninggal dunia)

Nama cucu :
anak kepada Zainab + Abu al-Ash
1. Ali
2. Umamah
anak kepada Ruqaiyyah + Uthman
3. Abdullah
anak kepada Fatimah + Ali
4. al-Hasan
5. al-Husain
6. Ummu Kalthum
7. Zainab

- dikatakan Fatimah + Ali mempunyai seorang anak yang meninggal ketika bayi yang dinamakan Muhsin
- Umamah berkahwin dengan Ali bin Abu Thalib selepas Fatimah meninggal dunia
- Ummu Kalthum berkahwin dengan Umar bin al-Khattab
- Zainab berkahwin dengan Abdullah bin Jaafar bin Abu Thalib

Nama anak tiri :
anak Khadijah r.a
1. Hindun (L)
2. Halah (L)
3. Hindun (P)
Anak Saudah r.a
4. Abdul Rahman
Anak Hindun r.a
5. Salamah (L)
6. Umar
7. Durrah
8. Zainab
Anak Ramlah r.a
9. Habibah
10. Abdullah

Anak angkat : Zaid bin Harithah

hmmm :- diharapkan beroleh pengetahuan & manfaat dari post ini 0_0 segala kesilapan minta dijauhkan... hanya Allah yang lebih mengetahui...