... dari sentuhan pancaindera, membawa ketukan di keyboard, membikin satucereka ...

Monday, September 20, 2010

omong kosong

4:53 AM Posted by HM Hafizd No comments
Tak payah baca pon tak apa ))

Mood beraya a.k.a bercuti masih segar dalam ingatan menyebabkan hari ini tidak produktif langsung. Perasaan malas yang begitu tinggi untuk tidak melakukan apa-apa menyebabkan tetttt... malas nak bercerita. Tau tak per.

Malam ini harapnya Kedah berjaya mengutip 3 mata lagi. Tiada apa yang dapat menafikannya walau Angkatan Tentera Malaysia / ATM sekalipun. Chelsea tengah high spirit - menang semua 6 perlawanan hingga hari ini, menjaringkan 25 gol dan hanya bolos 2 gol sahaja. Unstopable, haha. Aku cukup suka dengan situasi ini. Selepas ini lebih mencabar. Bertemu Newcastle, City, Marseille, Arsenal dan Villa berturut-turut. Tapi, jika prestasi semasa ini berlanjutan dan berjaya mengatasi pencabar-pencabar tersebut, adakah Chelsea boleh mengatasi rekod Arsenal pada season 2003/04 apabila memenangi 26 perlawanan, 12 seri dan TANPA kalah!. Masa akan menentukan.

Randy Orton juara WWE semula. Sekarang dia seperti hero kesukaan peminat pula. Aku tak tau apa reaksi Triple H bila dia kembali nanti. Mereka berdua kan musuh. Tak tahu lah jika mereka melupakan dendam dan mengelakkan diri masing-masing. Kalau storyline mungkin Triple H turn heel semuala menjadi watak jahat, tak nak la aku. Tapi dia kan selalu turn heel. Sejak bersama Shawn Michaels dalam DX, dia menjadi hero kesukaan peminat. Satu lagi crap ialah who is the mysterious GM..? What the h*** dia hide lama-lama. Macam tak best asyik hantar email jer... Tapi kalau WWE Hall of famer atau former superstar mungkin aku tarik balik dua ayat sebelum nie. By the way, aku suka kane berjaya kalahkan Undertaker, hahaha.

Apalah aku mengarut pasal WWE nie. Biarkan storyline sebeitu rupa. Bila Stone Cold or The Rock or Shawn Michaels nak comeback?. Best la kalau dorang ada. One Piece pun break sampai 4 minggu. Lama tuhh. Jenuh pulak aku menunggunya. Haah, dah masuk komik dah.

TAPI KAN :- jika tak dipecahkan ruyung mana nak dapatkan airnya. sebenarnya ada. masukkan batu satu demi satu macam burung buat, nanti lama-lamaair pun naik. bijak x..?? bllluuurr.. apakah motif ini???

Sunday, September 5, 2010

wajik!

1:11 AM Posted by HM Hafizd No comments
Sambil-sambil mendengar lagu raya tue ataupun sambil-sambil menyanyikan lagu raya tue (ini lebih tepat) tersangkut pula dengan lagu Suasana Hari Raya, salah satu lagu feberet nih.

wajik dan dodol jangan dilupakan
peninggalan nenek zaman berzaman

Dodol memang aku pernah tengok atau makan, tapi wajik? confuis sikit? Aku pon menggunakan kuasa indera keramat mengimbas kembali, pernah tak aku makan wajik sebelum nie? 10 saat berlalu... aku rasa-rasa macam tak pernah. Macam mana rupanya wajik nie. Aku pon menambahkan sikit kerajinan bertanya... tanya google. Akhirnya, google keluar gambar-gambar camnie ... (sebab aku request nak tengok gambar)


Nampak boleh tahan. Berwarna-warni ada. Macam-macam perisa. Tapi asasnya dari pulut la. Bahan utama untuk membuatnya. Ceh, macam tahu, padahal baru tahu!. Tak apa, kalau malu bertanya nanti macam rusa masuk kampung pulak.

Akhirnya aku membuat keputusan memang mak aku tak pernah buat pon wajik masa raya. Sama ada 'malaih' ka atau tak reti aku tak tau pulak. Tak berani nak tanya. Aku pulak biasa-biasa ja, sama ada teringin sangat pon tak jugak, mengidam nak try pon tak jugak. Yang penting raya nih mesti mau ada samprit dan mazola, hahaha. Feberet giler nih.

Akhirnya (untuk kali kedua) persoalan tentang wajik terjawab. Dapat jugak aku mengenali wajik nih macam mana bentuknya kan. Rasa jer belum lagi. Nanti-nanti 'merendek' rumah orang melilau la tengok kot-kot depa ada buat aka beli wajik nih. Time tue, ambik la satu. Persoalan terjawab. Hoho o_0

si polan : Ceh, hampeh... padahal setiap tahun dok nyanyi lagu tue, baru sekarang nak cari. Blah la lu... Saje nak buat alasan tulis post kat blog la tue. Piiiiirraahhhh.
HM :
Oit, sabar-sabar... bulan posa nie. kot yer pong jangan la pecah tembelang. Adoiyai...

TAPI KAN : tadi aku baca paper, tertarik dengan satu artikel nieh, sekarang jarang orang kenal kuih-kuih tradisional sebab biskut/kuih seumpama almond london and its geng dah interframe. adakah aku termasuk dalam spesies nie? adoiyai... Selamat berhari raya, minal aidil wal faizin o_o